Rolls Royce väntar sig att ett litet, fullt eldrivet flygplan, för 8 till 18 passagerare kan finnas färdigt inom tre till fem år. 

ANNONS

Motortillverkaren Rolls Royce Holdings har utvecklat P-Volt, ett batterielektriskt system som kommer ha ungefär 600 kilowattimmar kraft, vilket kommer möjliggöra en flygning på drygt 148 kilometer med sex till åtta passagerare. Det berättat Rob Watson, vd för bolagets elektriska division, skriver Bloomberg.

Elflygplanets räckvidd ska fortsätta förbättras med bättre batteriteknik och på 2030-talet ska planet kunna flyga 400 kilometer, enligt Rob Watson, som denna vecka medverkar vid Singapore Airshow.

Kan bli en verklig möjlighet

”Vi är säkra på tekniken. Nu måste vi skala det så att den kan ha ett meningsfullt ekonomiskt inflytande”, säger Rob Watson, och förklarar vidare att under de kommande tre till fem åren kan flygplan med 8–18 säten bli en verklig möjlighet, det skriver Bloomberg.

Flera företag runt om i världen håller på och utvecklar flygplan som drivs med alternativa kraftkällor, exempelvis SAF – det vill säga hållbart flygbränsle, el, hybridel och vätgas.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Svenska forskare skapar elhybridplan för 19 passagerare [Dagens PS]