Dagens PS

Rekord för Open AI – kan bli världens tredje högst värderade notering

chat gpt
AI har tagit världen med storm. (Foto: Pexels).
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 okt. 2023Publicerad: 25 okt. 2023

Open AI kan värderas till 80 miljarder dollar redan i januari nästa år. Bolaget kan därmed bli världens tredje högst värderade notering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världen blickar mot AI när kunskapen att utveckla olika skräddarsydda AI-lösningar blir allt mer hett på arbetsmarknaden. Det verkar dessutom som att IT-kompetens inom AI redan har seglat upp och blivit det nya framtidsjobbet.

Open AI kan bli ett nytt jättebolag

På den vågen rider givetvis bolag som Open AI som nu håller på att färdigställa en deal som om den går igenom kommer öka värderingen till 80 miljarder dollar.

Om affären, som enligt flera rapporter är på gång, blir klar till början av nästa år kan Open AI därmed bli världens tredje högst värderade notering och spurta förbi fintechbolaget Stripe och modebolaget Shein.

Då skulle OpenAI, som har skapat verktygen Chat GPT och Dall-E, hamna strax bakom jättar som ByteDance, moderbolaget till TikTok, respektive Elon Musks SpaceX, i värdering.

AI tar som bekant över allt fler moment i mångas liv, och snart kommer vi inte behöva svara på mejl själva eller ens närvara vid möten, eftersom en AI-assistent, tillverkad av Microsoft inom kort kommer ta hand om det.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Drar in stora summor

Alla dessa tjänster betyder givetvis mycket pengar. För Open AI:s del innebär det att bolaget redan håller på att dra in en miljard dollar i årliga intäkter genom Chat GPT.

Så bolaget leder AI-racet och även om andra helt nya spelare dyker upp framöver så är det tveksamt om de kommer ha stora summor att investera i tekniken, skriver Quartz.

Investerare verkar dock villiga att öppna plånböckerna när det gäller nya pengar till Open AI, menar Brendan Burke, teknologianalytiker på Pitch Book.

“Viljan hos riskkapitalbolag att garantera denna värdering visar att de tror att Open AI kan bli ett fristående publikt bolag med en betydande chans att värderas till över en biljon dollar i framtiden”, säger han.

Läs även:

Därför pausar Volvo sitt AI-samarbete – Dagens PS

SEC: “Nästan oundvikligt” att AI kraschar ekonomin – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS