Antalet anställda i techindustrin ökade med 25 procent förra året, enligt Breakits kartläggning. Bolagen jagar ständigt ny personal, ibland med kompetens som inte finns på den svenska marknaden. 

ANNONS

Vid en genomgång av de 250 hetaste techbolagen fann Breakit att företagen har omkring 37 000 anställda, en uppgång med 25 procent från året innan. Totalt skapades 7483 nya jobb på techbolagen under 2020, när både nyanställningar och uppsägningar vägs in.

Den procentuella ökningen beror i många bolag på att de hade väldigt få anställda året innan, skriver Breakit.

Den mest rättvisande topplistan blir därför att ranka bolagen efter hur många anställda de ökade med under 2020. Där ligger vårdappen Kry i topp. Antalet anställda i hälsobolaget ökade med 1103 i fjol. Direkt efter kommer fintech-bolaget Klarna med 990 nya anställda.

Till techindustrin räknar Breakit också batteritillverkaren Northvolt, som under 2020 gick från 390 till 740 anställda.

“Man kan dela in de vi anställer i två huvudsakliga grupper, ingenjörer och produktionspersonal. Hittills har det främst varit ingenjörer som vi har anställt men framöver kommer de stora volymerna att vara produktionspersonal när vi skalar upp fabrikerna”, säger Katarina Borstedt, tillväxtchef på Northvolt, till Breakit.

Ett annat bolag bland de 250 på Breakits lista är Zimpler, som sysslar med betallösningar online. Bolaget höll en låg rekryteringstakt under 2020 men har sedan dess anställt i rasande fart och ökat från runt 30 anställda till över 100 hittills under 2021.

Efter pandemin har Zimpler valt att anta en annan policy för distansarbete.

ANNONS
ANNONS

Den går kortfattat ut på att de anställda får jobba varifrån de vill så länge de stannar i det land där de är anställda, skriver Breakit.

Läs också:

Stjärnförvaltaren: ”Därför väljer jag svenska aktier” [Dagens PS]
Greta Thunberg isolerar golv för att spara energi [Dagens PS]