Dagens PS

Rekordstor kvasar: Ljusast och glupskast

Konstnärsillustration av kvasaren J059-4351, den ljusa kärnan i en avlägsen galax som drivs av ett supermassivt svart hål
Konstnärsillustration av kvasaren J059-4351, den ljusa kärnan i en avlägsen galax som drivs av ett supermassivt svart hål. (Bild: ESO/M. Kornmesser)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Det ljusaste och snabbast växande svarta hål som någonsin registrerats har upptäckts i en avlägsen del av universum.

ANNONS
ANNONS

Med hjälp av European Southern Observatorys, ESO, Very Large Telescope, VLT, i Chile har, en kvasar, känd som J059-4351, visat sig vara det mest lysande objektet som hittills hittats i universum, det framgår av ett pressmeddelande

En kvasar är en galax med en väldigt aktiv ljus kärna och ett svart hål i mitten av i en galaxen, som drar in materia mot sig med en enorm hastighet, det skriver BBC.

När materialet accelererar mot det svarta hålet slits det isär och avger enorma mängder ljus, så mycket att det syns för oss trots att J0529-4351 ligger så långt bort.

J0529-4351, är så långt borta från jorden att det tog över 12 miljarder år för dess ljus att nå oss.

En sol om dagen

“Vi har upptäckt det snabbast växande svarta hålet hittills känt. Den har en massa på 17 miljarder solar och äter drygt en sol per dag. Detta gör det till det mest lysande objektet i det kända universum”, säger Christian Wolf i pressmeddelandet.

Han är astronom vid Australian National University, ANU, och huvudförfattare till studien som publicerades i går.

J0529-4351 registrerades för många år sedan, det är dock först nu som dess verkliga storlek konstaterats. Den rekordstora kvasaren gömde sig i ett osynlig sikt.

ANNONS

“Det är en överraskning att den har förblivit okänd fram till idag, då vi redan känner till ungefär en miljon mindre imponerande kvasarer. Den har bokstavligen stirrat oss i ansiktet fram till nu”, säger Christopher Onken, i pressmeddelandet.

Han är en av astronomerna från ANU som arbetar med VLT-observationerna som har bekräftat kvasarens kraft.

Han tillägger att kvasaren dök upp i bilder från ESO Schmidt Southern Sky Survey så långt tillbaka som 1980, men att den inte erkändes som en kvasar förrän flera decennier senare.

ANNONS

Senaste nytt

500 biljoner gånger ljusare

De forskare som är inblandade säger att den energi som släpps ut gör kvasaren 500 biljoner gånger ljusare än vår sol.

“Allt detta ljus kommer från en het ackretionsskiva som mäter sju ljusår i diameter. Detta måste vara den största ackretionsskivan i universum”, säger Samuel Lai i pressmeddelandet.

Han är doktorand vid ANU och medförfattare till studien.

En ackretionsskiva är en skiva av materia som insamlats runt ett astronomiskt objekt. Sju ljusår är ungefär 15 000 gånger avståndet från solen till Neptunus omloppsbana.

ANNONS

Läs mer: Massivt svart hål förvånar forskare Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS