Dagens PS

Regeringen vill stänga Bromma flygplats

stänga Bromma flygplats
Om några år men tidigast 2025 kan Bromma flygplats rivas, enligt regeringens utredare Magnus Persson. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 apr. 2021Publicerad: 21 apr. 2021

Regeringen vill stänga Bromma flygplats så snart som möjligt. I stället ska man bygga bostäder och utöka kapaciteten på Arlanda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På en presskonferens under onsdagen meddelade miljöminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att regeringen ska tillsätta en snabbutredning för att så fort som möjligt stänga ned Bromma flygplats i Stockholm.

“Inte längre affärsmässigt”

“Det är inte längre affärsmässigt att driva Bromma flygplats, enligt Swedavia”, säger Per Bolund, miljöminister och språkrör för Miljöpartiet på pressträffen.

“Vi vill avveckla Bromma flygplats och i stället säkra nödvändig kapacitet på Arlanda”, fortsätter han.

Tanken är att på sikt bygga bostäder på området, efter att en analys gjorts om vad som krävs för att sanera flygplatsområdet. Enligt Tomas Eneroth ska en utredare inom kort utses för att noggrant studera de behov som väcks av att stänga flygplatsen.

I höstas meddelade ägarna Swedavia att de inte längre tror att det går att få lönsamhet i affären:

“Det är klart att det finns en betydande osäkerhet om den framtida utvecklingen. Men våra slutsatser är ganska robusta oavsett vilka scenerier vi tittar på. Vi gör bedömningen att vi kommer ha ett betydande kapacitetsöverskott på Bromma, förmodligen under ganska lång tid. Men även att svensk tillgänglighet och konkurrenskraft kan starkas om trafiken konsolideras till Arlanda”, sade Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson till Dagens Nyheter då.

“En katastrof för Sverige”

ANNONS

Regeringens besked möttes omedelbart av kritik från oppositionspartier. SD-ledaren Jimmie Åkesson kallar förslaget för “ett allvarligt hot mot tillväxt och konkurrenskraft” och ett “MP-slag mot landsbygden”, skriver Expressen. Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna kallar förslaget “en katastrof för Sverige”.

“Flyget är en bransch som har svåra problem under pandemin. Nu rycker man undan mattan för flygets möjlighet till återhämtning”, säger hon till Expressen.

Läs mer: Privat aktör vill ta över Bromma flygplats

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS