Den brittiska regeringen har suttit i krismöte hela helgen på grund av elkrisen i landet – med priser på el 20 gånger dyrare än i Sverige. Men snart kan krisen också komma hit.

ANNONS

Landets näringsliv- och energiminister Kwasi Kwarteng träffar under måndagen företrädare för branschen för att diskutera den uppkomna situationen, skriver Bloomberg.

Financial Times skriver att fem mindre gasleverantörer i Storbritannien har fått stänga ner verksamheten sedan början av augusti, och att risken är att fler kommer att behöva göra samma sak. En brand i en elkabel mellan Frankrike och Storbritannien förhindrar också import.

”Utan några stödmetoder från regeringen är det osannolikt att vi kommer att se vintern igenom”, säger Peter McGirr, vd på det lilla elbolaget Green till BBC.

20 gånger de svenska rekordpriserna

Den senaste veckan har elpriserna i Storbritannien tickat upp mot 20-30 kronor per kilowattimme, skriver TT Nyhetsbyrån – och jämför med de svenska priserna på 1,5-2 kronor per kilowattimme, vilket är rekordhögt i Sverige.

De främsta orsakerna att el blivit dyrare i Storbritannien är brist på bränsle, främst naturgas, att kärnkraftverk stått stilla samt lugnt väder som gör att vindkraften inte genererar särskilt mycket el.

Hela Europa är drabbat av höga priser på el just nu, och den brittiska situationen riskerar att sprida sig och få följdeffekter, skriver BBC. Flera industrier i landet har tvingats stänga ner på grund av de höga priserna.

Ska importera från Norge i höst

Britterna sätter också sitt hopp till import av el från bland annat Norge, där en ny elkabel ska kopplas in i höst. Det kan få effekter även för Sverige.

ANNONS
ANNONS

”Den normalt billiga norska vattenkraftselen som vi brukar importera till Sverige får fler konkurrenter, och elen flödar dit där man får bäst betalt för den. Det får en effekt sannolikt att det driver priset upp ytterligare i Sverige”, säger Björn Björnson, analytiker på elhandelsbolaget Godel, till TT.

”Fortsätter prisuppgången är det inte omöjligt att elhandlare får problem även i Sverige under vintern”, säger Björn Björnson.

Läs även: Stefan Löfven: Sverige klarar en energikris [Dagens PS]