Förra veckan lanserade Samsung det senaste flaggskeppet inom smarta telefoner, Galaxy S8, och i höst väntas Apple släppa dess största nyhet sedan premiären för Iphone. Men även om vi fortfarande erbjuds fullmatade lurar årligen från samtliga av de största tillverkarna verkar innovationen nåt vägs ände, skriver Business Insiders techreporter Matt Weinberger i en analys och kallar det för ”den långsamma men oupphörliga marschen mot döden för smartphone”.

ANNONS

Inom en snar framtid, kanske ett tiotal år, kommer den smarta telefonen förpassas till teknikkyrkogården likt faxen, menar han.

”Det är då, när smartphones dör, som saker och ting kommer bli riktigt märkliga för oss alla. Inte bara när det gäller enskilda produkter men också för hur vi lever och kanske till och med för mänskligheten i stort.”

Matt Weinberger målar upp ett scenario i tre delar om hur utvecklingen som startades med Steve Jobs introduktion av Iphone inom några decennier kommer att göra oss alla till fullbordade så kallade cyborgs.

På kort sikt, menar BI-reportern, kommer jättar som Apple, Samsung, Amazon och Sony satsa allt mer på kringutrustningen som blir allt vanligare i samband med nya smartphones. Flera av jättarna kommer med stora uppgraderingar av sina virtuella assistenter i år och samtliga har egna virtual reality-produkter på gång.

Efter virtual reality kommer augmented reality. På medellångsikt kommer it-giganterna skifta till den nya tekniken som kombinerar dataanimerade 3D-bilder med verkligheten. Weinberger medger att utvecklingen kan verka ”bisarr” men understryker storheten med att kunna projicera all information, spel, filmer, chattar och samtal direkt in i ditt öga. En teknik som Microsofts toppchef Alex Kipman spår kommer att ersätta både smartphones, TV-apparater och allt annat med en skärm.

På lång sikt börjar det dock bli ”riktigt skrämmande”, skriver Weinberger. Från att ha haft informationen på en skärm, till att få den projicerad i ögat, kommer den virtuella världen i framtiden ta sig rakt in i ditt medvetande, skriver han och hänvisar till Elon Musk som så sent som förra veckan presenterade sin nya startup Neuralink. Tanken – som många experter tror på – är att skapa en brygga mellan hjärna och dator.

”Idén om en blandning mellan människa och maskin är en fasansfull en /…/ Samtidigt är den så ny att ingen riktigt vet hur en sådan värld skulle se ut.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Här är kungen på smartphones [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Älskad Nokia-telefon gör comeback efter 17 år [DagensPS.se] >