I tisdags var det dags för Apples årliga sommarsläpp och precis som tidigare år låg mycket fokus kring mjukvaran i tillverkarens stora produktarsenal. Men Tim Cook & Co. presenterade även nyheter på hårdvarusidan med nya modeller av Ipad Pro, uppgradering av stationära Imac, helt nya prestandamonstret Imac Pro samt uppdaterade varianter av de bärbara datorerna Macbook Pro och Macbook Air.

ANNONS

Men den kanske största överraskningen – även om den förekommit bland ryktena –var att Apple lanserar en helt ny produkt: Homepod. Enheten är Apples svar på konkurrenterna Amazon Echo och Google Home.

(Foto: TT)
(Foto: TT)

Sajten M3 förklarar konceptet:

”Du kan styra Apple Music (så klart), styra Homekit, sätta en timer eller ett alarm, be om en måttkonvertering (praktiskt för den som står i köket och slabbar med något recept), och fråga om väder, trafik och annan information.”

Nu när hysterin lagt sig några dagar efter konferensen har amerikanska sajten The Verge tittat närmare på den uppsjö av nyheter som presenterats och listar sina favoriter i den kommande versionen av operativsystemet för Iphone och Ipad – iOS 11. Nedan följer funktionerna som sajtens teknikjournalister längtar efter mest.

Apple Pay i iMessage

(Foto: TT)
(Foto: TT)

Apple har lagt till stöd för att betala eller överföra pengar till vänner via den egna sms-appen iMessage. Du kan också be den inbyggda röst-assistenten Siri att skicka över pengarna som hämtas från ett kontokort kopplat till Apple Pay. Om, och i så fall när, funktionen kommer till Sverige är ännu oklart. Här hemma har vi ju dock storbankernas egen app Swisch som alternativ.

Direktöversättning

(Foto: TT)
(Foto: TT)

Siri kommer numera att kunna översätta ord och fraser från engelska till kinesiska, franska, tyska, italienska eller spanska i realtid. Svenska finns det, föga förvånande, inte stöd för än men nyheten bör ändå indikera möjligheten i framtiden.

Automatisk app-radering

Är du precis – som oss här på redaktionen – någon som laddar ned appar med jämna mellanrum för att sedan sitta med en fullproppad Iphone fylld med program du aldrig använder? Då är funktionen ”Offload Unused Apps” din räddning. När utrymmet håller på att ta slut i din mobilen raderar nämligen funktionen automatiskt appar du sällan använder men behåller alla data om du skulle ångra dig och vill ladda ned den igen.

Nytt kontrollcenter

Iphones genväg till vissa funktioner, det så kallade ”kontrollcenter” har fått ett ansiktslyft i kommande iOS 11. Största nyheten är att du själv kan anpassa utseendet och vilka snabbfunktioner du vill ha tillgång till.

Multitasking och docka

Ipads med nya operativsystemet kommer att kunna multitaska upp till tre appar bredvid varandra samtidigt. Utökad möjlighet att själv styra innehållet i den så kallade ”dockan” (som du kanske känner igen från Apples Mac-datorer) och dessutom släpper tillverkaren den nya inbyggda filhanteraren ”Files”.

ANNONS
ANNONS

Skärminspelning

Något som Apple själva inte ens visade, men som The Verge alltså anser är en av de största nyheterna, är funktionen för skärminspelning. Med ett enkelt knapptryck från kontrollcenter spelas allt du gör in som ett videoklipp och kan sen lika enkelt delas.

MISSA INTE: Apples nya superpryl: ”Kan bli en helig graal” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Spår död för smartphone: ”Kommer bli fasansfullt” [DagensPS.se] >