Lidarscannern ger iPad Pro unika egenskaper

Uppdaterad: 29 jan. 2021Publicerad: 21 juli 2020
ipad pro
Nya iPad Pro lanserades med ett nytt tangentbord, som håller uppe plattan med magneter.

Apple släppte i maj sin nya iPad Pro med tillhörande tangentbord. Paddan har uppdaterats med en Lidar-scanner som mäter avstånd och möjliggör AR-upplevelser. Mobil.se beskriver hur funktionen fungerar och fastslår hur nya iPaden står sig mot de gamla versionerna. 

ANNONS
ANNONS

Den nya Lidar-scannern sitter vid kameralinsen på baksidan. Inom en radie på fem meter kan den mäta avstånd och skapa en modell av omgivningen. Resultatet blir en förhöjd AR-upplevelse (augmented reality) när man använder vissa appar.

Mobil.se:s recensent testar funktionen i ett spel på nya paddan och jämför hur det ser ut på en äldre iPad och iPhone. “Det är ofta tydligt att funktionen är bättre i Ipad Pro med Lidar”, säger han. På en iPhone svävar eller vibrerar ofta objekt men på nya iPaden är de helt still.

Ansiktsigenkänning kräver närhet

En nackdel recensenten hittar är att iPadens ansiktsigenkännings-funktion inte fungerar felfritt när man sitter i en tillbakalutad arbetsställning. När iPaden är fäst på en ställning krävs det alltså att man lutar sig fram en aning vid identifiering.

Recensenten påpekar att ingen konkurrerande pekplatta kan mäta sig med produkten, särskilt inte när den är uppsatt på sin ställning och ihopkopplad med det nya tangentbordet. Allt som allt blir betyget 8 av 10.

ANNONS
ANNONS