Vill du hänga med i telefonutvecklingen men känner inget behov av den allra senaste teknologin? Då är iPhone SE något för dig. För ett nätt pris får du en telefon med topprestanda.

ANNONS

iPhone SE (2020) släpptes i våras och ska inte blandas ihop med modellen från 2016 med, förvirrande nog, samma namn. Med hårdvara från de senaste modellerna i ett skal likt tidigare generationer kan Apple leverera en tuff mobil utan lyxförpackning.

Bekant design

Som MacWorld skriver är det svårt att visuellt skilja iPhone SE från iPhone 8. De har samma storlek, fungerar med samma skal och har precis samma placering av knapparna. Men det finns små skillnader, som att Apple-loggan har flyttats till mitten och att framsidan är svart oavsett färg på baksidan.  

En favorit i repris designmässigt. (Foto: Apple)
En favorit i repris designmässigt. (Foto: Apple)

Det senaste för de sena

MacWorld skriver att iPhone SE inte erbjuder något spännande till den som köpt en ny iPhone de senaste 2-3 åren, utan är istället inriktad på ägare av iPhone 6-8. Till dem som vill ha en bra telefon utan de mest högteknologiska funktionerna.  

Ett stort plus är att iPhone SE fått samma snabba processor som iPhone 11. A13-processorn gör telefonen snabb på riktigtDet betyder att det kommer gå att göra mjukvaruuppdatering i 4-5 år framöver. Och du vill inte missa iOS 14 som kommer i höst.  

Det i kombination med priset gör iPhone SE till en riktig vinnare. Tack vare att Apple har återanvänt existerande delar är det den mest prisvärda iPhonen på marknaden. Men för den som vill ha det allra senaste är denna modell kanske inte rätt val. 

ANNONS
ANNONS

Intresserad av att komplettera telefonen med en padda? Läs här: Lidarscannern ger iPad Pro unika egenskaper

Bra vardaglig fotografering

Mobil skriver att på grund av den ensamma kameran på baksidan har inte iPhone SE den optiska zoom eller vidvinkel som många nya telefoner har. En tydlig svaghet för kameran är fotograferande i sämre ljus. Kameran får svårare att ge detaljrika bilder när det blir skymning inomhus och utomhus. 

Ändå är kameran deras “bästa enkelkamerasystem någonsin” enligt Apples marknadsdirektör Phil Schiller och för vardaglig användning gör den ett imponerande jobb 

"Fotografi

I jämförelsen av kamerorna i iPhone SE (2020) och iPhone 11 ovan, som finns i full version av DXOMARK här, ser vi ändå små skillnader. Den sistnämnda kan skryta med vidare vinkel och något bättre färghantering. Men när det kommer till skärpa och kontrast hänger den mycket billigare modellen helt klart med. Dessutom kan iPhone SE (2020) filma i 4K.

Sammanfattning

Även om det inte är den mest spännande telefonen på marknaden har iPhone SE allt du behöver. Ingen konkurrent är så prisvärd och snabb. Ett perfekt kap för yngre eller för dig utan behov av teknologisk extravagans. 

ANNONS
ANNONS
Fördelar 
  • Lågt pris 
  • Imponerande prestanda
  • Senaste iPhonen med Touch ID
  • Hemknapp och smidigare storlek
Nackdelar  
  • Saknar speciella funktioner
  • Kameran i mörker  

 

iMac 27 tum (2020): Datorn för hemmajobb