Dagens PS

iMac Pro: Ett slimmat kraftpaket för proffsen

Musikproduktion är barnlek för besten iMac Pro. Den slimmade designen passar alla bord. (Foto: JC Gellidon / Unsplash)
Musikproduktion är barnlek för besten iMac Pro. Den slimmade designen passar alla bord. (Foto: JC Gellidon / Unsplash)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 29 jan. 2021Publicerad: 09 sep. 2020

iMac Pro är en riktig proffsdator med imponerande kraftfull prestanda. En allt-i-ett-dator som troligtvis är den snyggaste på marknaden. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

iMac Pro är en dator som imponerar. En iMac med 10, 14 eller 18 kärnor är en dator i en klass för sig. MacWorld har testat iMac Pro i sin grundkonfiguration och i nästan alla fält är den dubbelt så snabb, eller mer, än Apples vanliga iMac

Kraftig grund

Grundkonfigurationen ger dig en 3,0 GHz tiokärnig Intel-processor, 32 gb ddr4-minne, Radeon Pro Vega 56 med 8gb minne och 1 TB ssd-lagring. Apple lyckas faktiskt paketera allt det i ett snyggt skal till ungefär samma pris som en självbyggd PC med liknande komponenter. 

Det räcker gott och väl till en sömlös upplevelse i ökänt tunga program som Logic Pro X, Final Cut Pro X, Twinmotion med mera. Inte ens fläktarna väsnas, då deras nya kylningsteknik med 75 procent mer luftflöde visar sig vara riktigt effektivt.

Ny kylning, kraftigaste komponenterna och ett mycket gott portutbud. Detaljerna görs rätt. (Foto: Apple)

Ny kylning, kraftigaste komponenterna och ett mycket gott portutbud. Detaljerna görs rätt. (Foto: Apple)

Rekordstor uppgradering – för stunden

För första gången erbjuder Apple en 18-kärnig processor till de som vill maximera kraften. 18 kärnor låter imponerande och frågan är hur många som behöver så många kärnor. Det krävs väldigt specifika behov och det gäller att veta att programmen som används kan dra nytta av dessa kärnor, skriver MacWorld

Tyvärr är de interna uppgraderingsmöjligheterna näst intill obefintliga när du väl har fått din dator. Därför kan det finnas vikt i att sikta lite högre än vad du tror att du kan behöva. Men grundkonfigurationen är så kraftfull att det är ett problem väldigt få behöver ha i åtanke.

ANNONS

Om en bärbar dator är vad du söker: MacBook Pro 16 tum: Så nära perfektion det går

Tidsbesparande skärm

Techradar skriver att Apple verkligen överträffat sig själva samtidigt som de bibehållit designen av en allt-i-ett-maskiniMac Pro har en Retina 5K-skärm på 27 tum som ser elegant och attraktiv ut på alla skrivbord, oavsett om det är på kontorhemmet eller studior.

Apple har behållit kroppen tunn vilket är ett bevis på blod, svett och tårar. Den är bara 5 millimeter tunn i kanterna, väger 0,7 kg och tar inte mycket plats på skrivbordet. 

4K-redigering med gott om utrymme för verktygen och kristallklar skärpa. (Foto: Apple)

4K-redigering med gott om utrymme för verktygen och kristallklar skärpa. (Foto: Apple)

Tack vare 5K-skärmen kan du redigera 4K-material i full upplösning samtidigt som det finns skärmutrymme över för exempelvis verktyg, webbläsare eller chatt. En enormt tidsbesparande aspekt som är extra viktig i en allt-i-ett-dator. Färghanteringen och ljusstyrkan är dessutom Apples bästa någonsin.

Sammanfattning

MacWorld skriver att priset är högt men inte orimligt till vad man får. Till video-, foto-, musik- och ljudproduktion eller 3D-animering är iMac Pro det bästa valet. Det lär vara färre privatpersoner som köper denna dator. Det kan låta märkligt att kalla en dator för 60 000 kronor för ett ”bra köp”, skriver MacWorld. Men för specifika behov är den absolut det. 

ANNONS

iMac Pro är en kostsam investering men som tjänar in sig själv i tiden den sparar. Ett självklart val för den som jobbar i program som kräver mycket. 

Fördelar 
  • Kraftfullaste iMacen någonsin
  • Tyst
  • Designen

N
ackdelar
  • Dyr
  • Svår att uppgradera i efterhand

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS