Dagens PS

Prischock hotar dina prylar

Om Copyswedes lagförslag träder i kraft som det ser ut nu kommer kommer Apples värstingmodell kosta över 1.000 kronor mer
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 12 okt. 2016Publicerad: 12 okt. 2016

”Om inga förändringar sker kan du få betala över tusenlappen extra för din mobiltelefon.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Prylnyhetssajten Nordic Hardware har granskat upphovsrättsorganisation Copyswedes lagförslag om piratkopieringsersättning som delvis redan trätt i kraft. Så sent som i somras vann Copyswede en tvist mot mobiltillverkaren Sony Mobile som dömdes att betala 1,8 miljoner kronor. Dessförinnan vann man i ett liknande fall mot Telia.

LÄS ÄVEN: Copyswede vinner fejd om musikavgift  >

Copyswedes ersättning grundar sig i idéen om att konsumenter i dag kopierar musik och annan media man redan betalat för. Därför, resonerar man, bör en avgift tas ut för varje gigabyte lagringsutrymme en pryl har, vilket påverkar återförsäljare, distributörer och i förlängningen dig som konsument. Pengarna ska täcka inkomstbortfall för upphovsrättshavarna och lagen har redan börjat användas för en rad produktkategorier på marknaden, skriver sajten.

Men en pryl som det fortfarande tvistas hårt om är smarta mobiltelefoner. Under hösten drar en tvist igång mellan Copyswede och branschorganisationen Elektronikbranschen där den sistnämnda kommer att slåss för att få ned tarifferna på framför allt smartphones men också bärbara datorer och surfplattor.

Nordic Hardwares redaktion har gjort en lista på populära produkter och vad dessa kommer att kosta ”inom de närmaste månaderna” om Copyswedes förslag går igenom. Genomgången visar bland annat att Apples smarta telefon Iphone 7 med 256 gigabyte lagringsutrymme kommer att kosta hela 1.120 kronor mer än i dag. Det eftersom just smartphones ännu inte omfattas av det tak som andra produktkategorier gör, och som sätter en övre gräns för hur mycket priset en pryl maximalt kan höjas med.

Apples Iphone 7 är den pryl som i rena kronor skulle drabbas hårdast av alla. Men även relativt billiga teknikprodukter kan drabbas av en rejäl prischock, trots taket. Nordic Hardware tar en 1 terabyte stor hårddisk från Western Digital som exempel som skulle kosta en hundralapp mer. Det kan verka obetydligt men med tanke på hårddiskens ordinarie pris på 449 kronor skulle prisökningen bli över 20 procent.

Se listan över alla prylar, och hur mycket mer de kan komma att kosta, via länken nedan.

LÄS VIDARE: Copyswedes avgifter – Så mycket betalar du extra  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS