Europa var nära total systemkollaps i elnätet i september – på grund av för mycket vindkraft, skriver Jan Blomgren, professor i kärnfysik i en debattartikel i Expressen.

ANNONS

I sin debattartikel i Expressen skriver Jan Blomgren, professor i kärnfysik och författare till bolen ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”, att en fortsatt utbyggnad av vindkraften är en stor risk och att större delen av Europas elnät var extremt nära total systemkollaps i september.

Tyskland tvingades stänga av industrier

Det orsakades enligt professorn bland annat av att vind- och solkraft gör att styrsystem knappt klarar av att hålla balansen. Nordtysklands motsvarighet till Svenska kraftnät tvingades stänga av flera stora industrier för att undvika en total systemkollaps, skriver han.

”Bland annat stängdes strömmen till ett smältverk för aluminium. Om strömmen är borta så länge att aluminiet stelnar kan hela anläggningen värd miljarder förstöras. Att ta risken att strypa strömmen till en sådan industri talar sitt tydliga språk: det gör man bara om man är desperat.”

Han kritiserar en annan debattartikel där författarna vill bygga elförsörjningen på enbart förnybar energi.

Han menar att det redan provats i Kalifornien med ett katastrofalt resultat, där man redan innan man uppnått 30 procent vind- och solkraft fått ett instabilt system som gör att man är tvungna att släcka ner all el i en region i taget. Delstaten South Australia har gjort samma sak – med samma resultat, återkommande strömavbrott, skriver professorn.

”Vindkraft förvärrar problemen”

Sverige är nära 20 procent, och fortsätter vi bygga ut vindkraften så kan vi gå ikapp Kalifornien, skriver han. För mycket vindkraft kan leda till systemkollaps. Alternativet vattenkraft finns inte i södra Sverige, och därför har man att välja på fossila bränslen eller kärnkraft, menar han.

ANNONS
ANNONS

”Vindkraft löser inte problemet, oavsett om den är på land eller till havs – den förvärrar problemen”, skriver professor Jan Blomgren.

Läs även: Plan för elnät 60 år – för trångt för dagens behov [Dagens PS]