Det krisar i det ryska rymdprogrammet. Nu förlorar de internationella samarbeten och finansiering, rapporterar Wired.

ANNONS

Ryssland har länge kämpat med sitt rymdprogram och med kriget och påföljande sanktioner, har det inte precis blivit lättare. De tre senaste månaderna har man också fått koncentrera sig på att lösa två allvarliga incidenter, skriver Wired.

Först kylvätskeläckan på Sojuz-raketen i december, och sedan samma sak på ett av deras fraktrymdskepp i februari.

Prioriterat militära rymdprogrammet

Anledningen till rymdprogrammets förfall är enligt vissa bedömare är att Ryssland prioriterat sitt militära rymdprogram framför sitt civila. Ett annat anses vara att deras rymdflotta designats för att förbrukas.

Ryssland har varit öppna om problemen som de hävdar orsakats av mikrometeroider. Men experter tror inte på förklaringarna och misstänker att Ryssland döljer djupare problem. Att mikrometeroider skulle ha skadat två rymdfarkoster men lämnat rymdstationen ISS helt oskadd, verkar också osannolikt.

Beslagtagna tillgångar

Länge förlitade sig Nasa på Ryssland för att frakta sina astronauter till rymdstationen, eftersom Sojuz var enda sättet att ta sig dit. Men 2020 började Nasa använda SpaceX farkoster och snart kommer även Boeing att tillhandahålla sina egna.

Ryssland å sin sida har förlitat sig på rymdbasen Baikonur i Kazakstan för sina rymdfärder. Men i mars beslagtog nationen ryska rymdbastillgångar sedan de inte betalat sina skulder för årsavgiften. Ryssland saknar också egna kommersiella rymdprogram att falla tillbaka på.

Kritiskt band

Det ryska rymdprogrammet står också inför ett problem till och det är den internationella rymdstationen ISS. De senaste 25 åren har ISS fungerat som ett kritiskt band mellan Ryssland och USA.

ANNONS
ANNONS

Men nu finns planer på att pensionera stationen som stod klar år 2000 och som kan ses som en symbol för slutet på det kalla kriget, samtidigt som Nasa investerar i kommersiella rymdstationer. I höstas blev också Kinas första egna rymdstation Tiangong färdig.

Ryssland har ingen del i dessa nya projekt.

Läs även: Starliner kan skicka astronauter till ISS i februari [Dagens PS]