”Våra prestationer under 2019 visar att vi följer planen för att nå våra mål för 2020 och 2022”, skriver vd:n Börje Ekholm i rapporten.

ANNONS

Ericssons vinst för fjärde kvartalet lyfter – men inte i samma utsträckning som analytikerna räknat med. Vinsten landar på drygt 6 miljarder kronor.

Aktiekursen rasar direkt i starten av Stockholmsbörsen. Enligt Omni Ekonomi inleder Ericssonaktien med en nedgång på hela 8 procent.

Det justerade resultatet kommer samtidigt in klart lägre än väntat. Men Ericsson höjer ändå utdelningen till aktieägarna. Styrelsen förslår att utdelningen ökar med 50 procent.

När det gäller telekombjässens jämförbara omsättning ökar den med 1 procent under den aktuella rapportperioden. Totalt rör det sig om en omsättningsökning med 4 procent i kvartalet jämfört med samma period 2018.

I Nordamerika sjunker försäljningen men en bättre försäljning i Mellanöstern och Nordostasien kompenserar det nordamerikanska försäljningstappet.

ANNONS
ANNONS

Ericssonchefen Börje Ekholm skriver alltså i kvartalsrapporten att bolaget följer planen för att nå uppsatta mål i år och 2022.

Dagens Nyheter skriver att Ekholm nu ”har papper på att skutan är på rätt köl”. Tidningen uppger även att analytikerna tror att Ericsson är på väg tillbaka till sina ”glansdagar”.

Det aktuella vinstlyftet skulle dessutom, konstaterar DN, varit högre om inte Ericsson tvingats betala motsvarande 10 miljarder kronor i böter i muthärvan.

Under Börje Ekholms tre år som vd för Ericsson har aktien stigit med över 60 procent, framgår det vidare.

Även SvD skriver i en kommentar kring Ericssonrapporten att bolaget är ”på bättringsvägen”. De största utmaningarna nu är den långsamma utbyggnaden av 5G i världen. Men allra mest oroar Donald Trump med fokus på USA:s handelskrig med Kina, där Ericssons värsta konkurrent Huawei opererar, enligt analysen.

Nyligen gick Aktiespararna ut och krävde svar av Ericsson angående den utredning som pågår i Kina och hotet om nya miljardböter för brott mot landets konkurrenslagstiftning.

ANNONS
ANNONS

Ett scenario som SvD spekulerar i är att Kina exkluderar Ericsson och Nokia från marknaden och i stället lägger krutet på den inhemska telekomjätten Huawei, heter det.

Här, på Di.se, kan du se och höra fler kommentarer om Ericssons rapportsläpp nu på morgonen,