Dagens PS

Politiker vill förbjuda smartphones för alla under 16 år

Politiker vill ha 16-årsgräns för smartphones
Mobilförbud i Igelbodaskolan i Nacka. Nu vill brittiska politiker se även ett totalförbud för ungdomar under 16 år att äga smartphones. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 25 maj 2024Publicerad: 25 maj 2024

Den svenska högerregeringen vill förbjuda mobiltelefoner i skolan. Nu vill brittiska politiker gå ännu längre och ha totalförbud mot smartphones för alla under 16.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elever i grundskolan ska inte längre få ha mobiltelefoner i skolan. Telefonerna ska samlas in på morgonen när eleverna kommer och återlämnas när skoldagen är slut.

Förslaget kom från regeringen och det största partiet i regeringsunderlaget, Sverigedemokraterna, mot slutet av 2023.

En av orsakerna är de försämrade svenska skolresultaten.

”Mycket tyder ju på att mobiltelefonanvändandet skulle kunna vara en faktor för att resultaten har försämrats”, sade skolminister Lotta Edholm (L) hos SR när förslaget presenterades.

”Svår slutsats att dra”

”Det orsaksbandet är väldigt svårt att dra med den kunskapen vi har. Jag tror att det handlar om många olika saker och det är förenklat att plocka ut en enda sak och säga att det är därför”, anser Christina Olin-Scheller, professor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet, när Forskning.se djupdyker i frågan.

Kritikerna påpekar även att en lagändring 2020 gör att lärare, mentorer och rektorer redan i dag har rätt att samla in elevernas mobiler under lektionstid och att rektorer har möjlighet att göra hela skolan mobilfri under en längre period.

ANNONS

Senaste nytt

Förbud för alla under 16

ANNONS

Nu vill en grupp brittiska politiker ändå ta förbudskraven till en än högre nivå.

Ett totalt förbud för ungdomar under 16 år att äga smartphones bör övervägas, skriver en grupp parlamentsledamöter.

Samtidigt vill det brittiska underhusets utbildningskommitté se ett lagstadgat förbud mot mobiltelefoner i alla skolor, rapporterar Sky News.

Kommittén menar att skärmtid är skadlig för barns psykiska och fysiska hälsa och att regeringen måste ta befälet i frågan.

Tidigare i år utfärdade brittiska utbildningsdepartementet icke bindande instruktioner till landets rektorer om hur man förbjuder mobiltelefoner under lektioner, raster och skolluncher.

”Beroendeframkallande”

I den nya rapport, där 16-årsgränsen för smartphones föreslås, hävdar man att barns skärmtid ökat med 52 procent mellan 2020 och 2022 och att en fjärdedel av alla brittiska barn använder sina mobiler och datorer på ”ett beroendeframkallande sätt”.

Säger nej till förbud

ANNONS

Parlamentsledamoten Ian Russell förklarar sig vara emot ett förbud.

Russell har profilerat sig inom online-säkerhet och digital trygghet sedan hans dotter 14 år gammal tog livet av sig efter att ha fokuserat länge på självskadebeteenden och självmord på nätet.

Russell säger till Sky News att ett förbud mot telefoner eller tillgång till sociala medier skulle “vålla mer skada än nytta” och “bestraffa barn för teknikföretagens oförmåga att skydda dem”.

Selfie-drottningen: “Mina barn får ingen mobil”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS