Upplever du att du inte kan lita på någon eller något i omvärldsrapporteringen, än mindre Ryssland? Då är du inte ensam. Snarare en av miljontals människor som duperats i åratal. Allt enligt dokumentären och veckans video ”Operation Infektion: How Russia Perfected the Art of War”.

ANNONS

Fake news och propaganda

I dagar som dessa där nyhetsflödet domineras av Rysslands angrepp och rapporter från kriget i Ukraina är det knappast orimligt att tvivla på sanningshalten, än mindre brottas med begrepp som fake news eller propaganda.

Men vad står dessa termer egentligen för och vilken del har de i det krig vi just nu ser mellan Ryssland och Ukraina?

För att förstå det behöver vi dels färdas flera decennier tillbaka i tiden till det glada 80-talet och föreställa oss att någon då sade till oss att sjukdomen aids skapats av USA i ett försök att utplåna afroamerikaner och homosexuella.

Vi kan också sända en det kalla kriget en tanke och Ryssland en tanke.

Vi kan också ta oss tillbaka till november 2021 och stormningen av Kapitolium, då någon, närmare bestämt dåvarande president Trump hävdade att valresultatet var falskt och uppmanade till handling.

Vad som därefter tog plats vill vi troligtvis radera från näthinnan, precis som de bilder vi nu ser i våra grannländer.

Vad skulle du säga om alla dessa händelser gick att härleda till en lika kalkylerad som ondskefull plan med målet att ta över världen?

Med veckans video ”Operation Infektion: How Russia Perfected the Art of War” ger vi dig möjligheten att dra dina egna slutsatser.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Sociala medier oförmögna att stoppa rysk propaganda

Läs även: Attacken mot kärnkraftverket – Putin anklagas för krigsbrott [Dagens PS]