Den holländska pensionsfonden ABP säljer hela sitt innehav I fossil energi, rapporterar Financial Times. Aktier värda mer än 15 miljarder euro kommer nu att säljas av, och majoriteten av aktierna ska lämna pensionsfondens portfölj redan första kvartalet 2023.

ANNONS

ABP är en holländsk pensionsfond för skolpersonal och andra offentliganställda. Idag har ABP aktier I 80 bolag med anknytning till den fossila energimarknaden. De utgör ungefär tre procent av kapitalet på 528 miljarder euro – 5280 miljarder kronor.

Divesteringen på motsvarande 150 miljarder kronor innebär bland annat att ABP inte längre kommer att ha aktier i Royal Dutch Shell, det inhemska oljebolaget. I ett uttalande säger fonden att försäljningen av aktierna inte kommer att drabba fondens utdelning negativt på lång sikt.

Pensionsfonder världen över kämpar just nu med frågan om hur deras agerande bäst kan påverka en omställnng från fossila braänslen. Idag är det mindre än hälften av pensionsplanerna i Europas pensionsfonder som överväger riskerna med investeringar I fossila bränslen, visar en undersökning från Mercer. Undersökningen gick igenom 850 pensionsplaner i 12 länder. Bara åtta av de undersökta planerna tog hänsyn till en målsättning om framtida nollutsläpp.

Undviker rättsprocesser

På så vis väljer ABP nu verkligen att gå emot strömmen.

Ordföranden Corien Wortmann-Kool sager att  “radikal förändring” behövs i pensionsfondens investeringsstrategi eftersom globala temperature väntas stiga med 1,5 grader inom sju år. Hon menar också att fonden inte på ett relevant sätt kan påverka oljebolagens omställning.

Men utspelet kan också vara en omvändelse under galgen. Om ABP misslyckas med att sälja av sina aktier väntar rättsprocesser mot fonden. Så sent som i juni gick bolaget ut med att man inte tänkte divestera ur fossila bränslen. Fonden har emellertid dementerat att divesteringen handlar om en rädsla för rättsprocesser.

Rob Bauer, en professor I företagsekonomi vid universitetet i Maastricht, säger dock till Financial Times att ABP:s divesteringsbeslut är mycket förvånande.

ANNONS
ANNONS

Den holländska pensionsfondens beslut kommer inte långt efter att den kanadensiska fonden CDPQ i september meddelade att den kommer att divestera sitt innehav på 400 miljarder kanadensiska dollar.

Läs också:

Så undviker du fondernas greenwashing [Dagens PS]
Pensionsfonder: Avsätt ledningar som inte klarar klimatkrav [Dagens PS]