Den globala kapitalförvaltaren Patrizia köper fyra bostadsprojekt i Stockholm av Aros för cirka 3,6 miljarder kronor.

ANNONS

Fyra bostadsprojekt för hyresrättsändamål, som totalt omfattar cirka 47 700 kvadratmeter fördelade på 878 bostäder i Danderyd, Huddinge och Täby, har avyttrats av Aros Bostadsutveckling AB. Köpare är Patrizia, som är en global kapitalförvaltare inom fastigheter.

Affären, som är värd 3,6 miljarder kronor, innebär att alla projekt inom Aros Bostads fonder i det närmaste är slutsålda eller avyttrade i enlighet med bolagets strategi att framöver utveckla bostäder helt i egen regi.

Från bostadsrätter till hyresrätter

”Vi är väldigt nöjda över utfallet av affären som är ett bra exempel på flexibiliteten i vår affärsmodell och hur vi skapar aktieägarvärden till låg risk. Detta är inte bara årets största fastighetsaffär hittills, det är också en väldigt bra timing för oss att skifta en del av vår projektportfölj från bostadsrätter till hyresrätter. Genom att avyttra dessa projekt som hyresrätter säkrar vi en försäljningsgrad om minst 80 % vid årets slut, för samtliga projekt som är pågående eller planerade för produktionsstart under 2022, till prisnivåer motsvarande senaste årets bostadsrättspriser”, säger Aros Bostads vd Magnus Andersson i ett pressmeddelande.

Inget av de fyra nu avyttrade projekten är ännu säljstartat. Aros kommer utveckla och uppföra alla bostäder och tillträdet sker när respektive bostadsprojekt är färdigställt. Det är sedan köparen som ansvarar för uthyrningen av lägenheterna.

Obalans mellan utbud och efterfrågan

”Stockholmsområdet erbjuder stabil avkastning och långsiktig kapitaltillväxt. Tack vare dess överkomliga priser och anslutningsmöjligheter, kombinerat med en stark obalans mellan utbud och efterfrågan, hamnar Stockholm ofta på topp tio i Patrizia European Living Cities Report som mäter över 140 städer för deras attraktionskraft som levande städer”, säger Patrizias chef för transaktioner Nordics, Jörg Laue, till Fastighetsvärlden.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: En tredjedel av börsvärdet i fastighetssektorn borta [Dagens PS]