Dagens PS

Pablo Escobar vill stämma Klarna i Sverige

Pablo Escobar Klarna
Företaget som förvaltar Pablo Escobars arv vill stämma Klarna i Sverige. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 28 apr. 2021

Pablo Escobar vill dra Klarna inför svensk domstol. Jo, det stämmer faktiskt, och handlar om att bolaget som förvaltar den döde knarkkungens arv vill ha betalt för guldfärgade telefoner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den fruktade knarkkungen Pablo Escobar, som under sin tid som ledare för Medellínkartellen dominerade den illegala kokainhandeln i Colombia, satte skräck i landet och tjänade miljarder på export till bland annat USA och Europa, är nu på jakt efter Klarna.

Knarkkungen själv sköts till döds 1993 av colombiansk polis, men hans arv förvaltas av företaget Pablo Escobar Inc, som är registrerat i USA och drivs av hans bror Roberto Escobar tillsammans med en svensk vd, Olof Gustafsson. Huvudverksamheten är att sälja rättigheter till nöjesindustrin, och stämma bolag som använder eller porträtterar Pablo Escobar utan tillstånd, skriver Di Digital.

Stämde också Netflix 

Tidigare har man varit i konflikt med Netflix efter tv-serien Narcos. Snart kan Pablo Escobar inc vara i en svensk domstol, då vd:n Olof Gustafsson säger till Di Digital att de har för avsikt att stämma fintechbolaget Klarna i Sverige.

De menar att betalbolaget inte betalat ut 4 miljoner kronor för köp som gjorts i Escobar Inc:s e-handel, där Klarnas utcheckning använts. Det ska röra sig om 1 000 guldfärgade Samsung-telefoner till 4 000 kronor styck som renoverats och sålts som ”Escobar Fold”. Klarna ska ha avslutat samarbetet av etiska skäl.

”Vi har inte fått ut en krona. De har sagt det ena och det andra om oss, men de har ingen rätt att hålla pengarna”, säger Olof Gustafsson till Di Digital.

”De har kallat oss skojare, men det är de som inte betalat oss”, säger han.

“Svårare att komma undan”

ANNONS

Dispyten är över ett år gammal, och till en början ville Pablo Escobar inc stämma Klarnas dotterbolag i USA. De har dock lagt ner den processen för att istället starta en ny i Sverige.

”Vi har försökt delge Klarna Bank AB i processen i USA, men inte lyckats. Så nu får vi ta det i Sverige istället. Där är det svårare för dem att komma undan”, säger Pablo Escobar Incs vd Olof Gustavsson till Di Digital.

Klarna slår tillbaka mot anklagelserna:

“Vi börjar uppriktigt bli lite trötta på att lägga tid på det här. Jag varken kan eller vill kommentera de enskilda anklagelserna mer än så”, skriver Klarnas presschef Niklas Gillström i ett mejl till Breakit.

Läs mer: Pablo Escobars bror säljer telefon med svensk hjälp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS