Sweco massrekryterar och bolagets Sverigechef larmar om ett enormt behov av kompetens inom hållbarhet.

ANNONS

Teknikkonsultbolaget Sweco listar just nu 1 100 lediga jobb på Linkedin och cirka 240 av jobben finns i Sverige. Men antalet utannonserade tjänster speglar inte Swecos totala rekrytering, enligt bolagets pressavdelning, som menar att extra många tjänster ska tillsättas i höst.

Sweco rekryterar i genomsnitt 1 000 personer per år och det är svårast att tillsätta de roller som kräver mest erfarenhet.

”De mest erfarna är en bristvara”, säger Swecos Sverigechef Ann-Louise Lökholm Klasson till Dagens Industri.

Påtaglig brist i hela branschen

Ann-Louise Lökholm Klasson säger till Di att bristen på ingenjörer är påtaglig i hela branschen och att den är särskilt märkbar i områden kopplade till industrins gröna omställning, där är efterfrågan på kompetens enorm inom sådant som, bland annat, vätgas, vatten, miljö och klimatanpassning.

Hon menar också att utströmningen från högskolorna ligger långt under branschens behov och säger att dialogen mellan marknad och skolor generellt kan bli bättre. Dock undrar hon om marknaden förstår omställningen tillräckligt bra för att kunna förklara för skolorna eftersom kommande lagkrav kopplade till hållbarhet kommer kräva kompetens.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Sweco och Spacemaker samarbetar [Dagens PS]