Regeringen har beslutat att Bromma ska stängas. Men reaktionerna från oppositionen är starka samtidigt som kraven växer på ett utbyggt Arlanda. 

ANNONS

Som Dagens PS rapporterade så meddelade regeringen under onsdagen att Bromma flygplats ska stängas så fort som möjligt. 

Kritiken växer

Samtidigt väller kritiken från oppositionen in efter beslutet. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kräver att Arlanda är utbyggt innan en eventuell stängning av Bromma sker.

”Det finns ingen svensk flygstrategi över huvudtaget just nu, mer än att Miljöpartiet tvingar igenom det ena förslaget efter det andra som försvårar för flyget”, säger Magnus Jacobsson, trafikpolitisk talesperson för KD, till Di.

Även Centerpartiet kräver att kapaciteten flyttas över till Arlanda för att Bromma ska kunna stängas.

”Ska vi överväga att stödja detta, måste vi veta vad som händer med tillgänglighetsperspektivet”, säger Anders Åkesson, trafikpolitisk talesperson för C.

ANNONS
ANNONS

Näringslivet backar upp

Näringslivet backar upp en stängning av Bromma men bara om Arlanda först byggs ut med en ny start- och landningsbana. Det säger näringslivsprofilen Jacob Wallenberg till Di. 

Han tycker det är bra att en ”kraftsamling sker på Arlanda i syfte att säkra vår nationella och internationella tillgänglighet, men också i syfte att öka takten i den hållbara omställningen av flyget där både elektrifiering, biobränsle och vätgas blir viktiga beståndsdelar”.

Men först måste stora investeringar pumpa in pengar i flygplatsen och spårbunden kapacitet till och från Arlanda måste byggas ut.

”Med detta på plats så tror jag näringslivet brett kan stå bakom detta”, säger Jacob Wallenberg.

Säkra kapaciteten

Fredrik Jaresved, strategichef på Swedavia som driver Bromma och Arlanda, håller med.

”För oss är det viktigt att vi kan säkra en framtida kapacitet på Arlanda”, säger han och fortsätter:

ANNONS
ANNONS

”Arlanda behöver utvecklas med de behov som vi har, och det inbegriper så småningom ytterligare en rullbana.”

Läs mer: Privat aktör vill ta över Bromma flygplats