Dagens PS

Ny motgång för fransk kärnkraft – vad väntar i Sverige?

Förseningar i Europas kärnkraft
Förseningar och tidsoptimism verkar nästan vara mer av en regel än ett undantag för de nya europeiska kärnkraftverken. Nu lovar regeringen att man ska färdigställa ny kärnkraft på 10 år – ett löfte som jämförbara länder har missat grovt när de har gjort sitt bästa. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 17 sep. 2024

Kärnkraften är på tapeten igen. Sverige är bara ett land av många som satsar stort på den omdiskuterade energikällan. Berättelsen om Frankrikes nya storskaliga kärnkraftverk kan ge en inblick i vad som väntar i Sverige.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen har höga ambitioner när det kommer till utbyggnaden av den svenska kärnkraften. Frågan fick kraftig medvind i samband med den europeiska energikrisen som drabbade även den svenska elmarknaden 2022.

Nu har regeringen sagt att målet är att färdigställa ny storskalig kärnkraft i Sverige. Och fort ska det gå.

“Kärnkraftsprogrammet är heltäckande och syftar till att lösa ut de knutar som kan finnas samt kratta manegen för nya kärnkraftverk. Målnivån är ny kärnkraft med total effekt motsvarande minst två storskaliga reaktorer senast 2035”, säger näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD).

Fransk kärnkraft en varning

Tio år låter kanske som en lång tidsram, även för ett så pass stort projekt. Det tyckte tydligen fransmännen också när man 2007 inledde konstruktionen av det nya kärnkraftverket Flamanville 3 som skulle stå färdigt tio år senare.

Förra veckan, sju år försenat, startade man driften. Men problemen för det nya kärnkraftverket är inte förbi. När man väl startade det nya kärnkraftverket tog det mindre än ett dygn innan det slog av igen, rapporterar Reuters.

“Det är omöjligt att säga om det är allvarligt eller inte. Jag lutar mot att det är godartade problem, det är vanligt i industriella startgropar. Vi får se under de kommande dagarna” sa en fransk expert till Reuters.

Det statligt ägda energibolaget EDF äger kraftverket, som kommer att vara det största kärnkraftverket i Frankrike.

Bild på kärnkraftverket Flamanville från 2009, när konstruktionen hade hållit på i två år. Det är fortfarande inte i bruk. (Foto: TT)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Finskt skräckexempel

De 10 åren som regeringen pratar om låter inte lika långa om man kikar på jämförbara satsningar i till exempel Finland och Storbritannien.

Det finska kärnkraftverket OL3, som i dag är Europas största, är förvisso i bruk i dag och producerar drygt 30 procent av Finlands elektricitet. Men vägen dit var kantad av svåra förseningar. Konstruktionen började 2005 och skulle vara klar 2010. Därefter följde en 14 år lång försening.

För brittiska Hinkley Point ser det inte mycket bättre ut. Kärnkraftverket skulle vara klart för produktion till 2027, men redan i dag är det försenat till 2030.

Svensk kärnkraft på drygt 10 år

När regeringen sätter upp målen för den svenska kärnkraften så måste vi fråga oss varför det skulle sluta på något annat sätt här. Om Frankrike, Finland och Storbritannien har mött långa förseningar så kanske vi borde räkna med liknande utmaningar här?

För industrier som behöver mer energi om 10 år kan det vara en god idé att utgå ifrån att vi inte har något färdigt nytt kärnkraftverk tills dess.

Därmed är det inte sagt att kärnkraften är en dålig idé. Bara att det är en idé som ser ut att ta längre tid än vad regeringen planerar – om man ser hur det gått för omvärlden. Varför skulle vi vara ett undantag?

Förseningen av stora svenska infrastrukturprojekt känns mer som regel än undantag. Nya Karolinska, Förbifart Stockholm och Slussen är tre namnkunniga projekt som vittnar om att det ofta tar längre tid än utlovat – även för oss.

ANNONS

Det är osannolikt att regeringen kan leva upp till tidsplanen. Men när vi har facit i handen kan vi nog utgå ifrån att ministrarna heter något annat – i riksdagen är 10 år trots allt en lång tid.

Läs även: Tyskland klarar sig strålande utan kärnkraft. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]