Ett nytt avtal om ett gemensamt flygvapen i Norden ska avskräcka Putins Ryssland. ”Det här kommer att bli en formidabel kraft”, säger den norska generalmajoren Rolf Folland till Aftenposten.

ANNONS

Flygvapencheferna i Sverige, Danmark, Norge och Finland är överens om att integrera ländernas flygvapen i en gemensam luftstyrka med runt 250 toppmoderna stridsflygplan och har undertecknat ett avtal om saken, rapporterar Aftenposten.

”Det här kommer att bli en formidabel kraft som kommer att verka avskräckande för vilken angripare som helst och som ger den nordiska befolkningen trygghet”, säger den norska generalmajoren Rolf Folland till Aftenposten.

”Vi ser självklart att Ryssland har viljan och förmågan att använda militärt våld mot sina grannstater. Som nära grannar till Ryssland är det därför viktigt att bygga en kombinerad förmåga som faktiskt en angripare som Ryssland måste ta hänsyn till i sina beräkningar.”

Samarbetet kommer att omfatta en rad olika förmågor, såsom övervakningsflygplan, patrullflygplan, helikoptrar, radarsystem och luftförsvar, och att länderna enkelt ska kunna använda varandras flygbaser. En viktig milstolpe blir övningen Nordic Response 2024.

Ett gemensamt flygvapen i Norden kommer att ha en styrka i paritet med europeiska militära giganter som Storbritannien och Frankrike.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Professor: Därför passar Gripen bäst för Ukraina [Dagens PS]

Läs även: Analytiker: Nato-medlemskap kan gynna Saabs affärer [Dagens PS]