Dagens PS

Nya Värtan tar form – se bilderna på nya stadsdelen

Nya Värtan växer fram
Entrén från Gärdets tunnelbanestation in till Nya Värtan. (Illustration: AIX Arkitekter)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 21 maj 2021

Nya Värtan i Stockholm går från hamn till bostads- och kontorsområde. En ny skyline lyfter sig över inloppet till huvudstaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Karta över de nya kvarteren. (Illustration: Stockholm Stad)

När nya Värtan i Stockholm tar form kommer det att ge plats för 1 700 nya bostäder för cirka 5 000 boende och hela 20 000 nya arbetsplatser. Av det som en gång var Värtahamnen kommer nu att delas in i tre områden Södra Värtan, Valparaiso och Värtapiren. Värtapiren med Värtaterminalen stod klar 2016, Södra Värtan börjar att byggas 2021 och står helt klar 2027. Sista delen Valparaiso har byggstart tidigast 2026 och står klar tidigast 2028.

Tumme upp

I onsdags fick detaljplanen för det nya området tummen upp från exploateringsnämnden. I sommar väntas kommunfullmäktige fatta det formella beslutet. Totalt kommer fem kvarter med kontor, bostäder, hotell och handel att byggas i området.

En ny skyline i inloppet till Stockholm blir också verklighet när bebyggelsen kommer ända ner på kajen i området. Vid kajen kommer pendlings- och skärgårdsbåtar att lägga till. Den sista etappen av det som kallas Södra Värtan kommer att ha bostäder, affärslokaler, förskola, parker, torg och 1–7-skola (om den nya skollagen träder i kraft, annars en F–6-skola) med tillhörande gymnastiksal.

Bilder

Här nedan ser du bilder från den nya stadsdelen i Stockholm.

ANNONS

Läs mer: Fler branschnyheter på 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS