Dagens PS

Nya funktionen i Google som skyddar dina uppgifter

Nu går det att radera den personliga information som visas i Googles sökträffar när någon googlar på ditt namn
Nu går det att radera den personliga information som visas i Googles sökträffar när någon googlar på ditt namn. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 okt. 2023Publicerad: 25 okt. 2023

Det är inte möjligt i Sverige än. En ny funktion är dock på gång som tillåter dig att radera den personliga information som syns på sidan över sökträffar när någon googlar på ditt namn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi lever i ett informationssamhälle där personlig information inte sällan florerar.

Nu kan det delvis vara löst. Detta med en funktion i Google sök som ännu inte nått Sverige.

Med den kan du ta bort sådant som ditt telefonnummer, din mejladress och din hemadress, som visas när någon söker på ditt namn, det skriver CNBC.

Syns inte men finns kvar

Det behövs bara några klick för att skicka en begäran till Google som då granskar din begäran för att se om den uppfyller kriterierna för borttagning.

Det här kan vara användbart om du vill rensa bort en del av den personliga information om dig som visas på sidan med Googles sökträffar.

Det innebär inte att informationen tas bort från webbplatserna som syns på söksidan, eller från hela internet, men den kommer inte visas bland sökträffarna när någon söker på ditt namn.

Funktionen “Remove this result”, ta bort detta resultat, finns i en betaversion och du kan begära att informationen tas bort på ett par olika sätt.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Så här gör du

För att bara ditt telefonnummer, din mejladress och din hemadress ska tas bort ska du göra så här:

Sök på ditt namn, klicka på de tre prickarna till höger om webbplatsen, ovanför själva länken på träffsidan, och klicka på “Remove result” högst upp till höger.

Det finns fem val, för telefonnumer, mejladress och hemadress ska du välja “it shows my personal contact info”. För andra förfrågningar ska du klicka på pilen bredvid de andra valen.

Klicka sedan tre gånger på “Continue” när du har läst Googles villkor och loggat in på det Google-konto du vill länka till.

Fyll i ditt namn och den kontaktinformation du vill ha raderad, exempelvis ditt telefonnummer, och klicka på “Continue”, klicka sedan på “Send”.

Om du klickar på “I’m done” kommer du tillbaka till sidan med sökträffar. Om du vill granska din begäran om radering av information klickar du på “Go to removal requests”.

Det kan ta några dagar, men du kommer få ett mejl med Googles beslut, i din Google activity kan du också se statusen på din förfrågan.

ANNONS

Du kan också begära borttagning av personlig information av flera anledningar via den här länken här kan du ta bor annan typ av personlig information, som personnummer eller bankkontonummer, det skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Japan jagar Google – mer problem för sökjätten Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS