Dagens PS

Nya bevis: Facebooks kryphål tillåter missbruk

aktier
Ned Davies Research listar Facebook som en av de hetaste aktierna inför sommaren. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 17 apr. 2021

The Guardian har i veckan publicerat en granskning som visar att ett kryphål inom Facebook tillåter selektivt missbruk att ske, utan konsekvenser. En före detta medarbetare på Facebook har nu dessutom klivit fram med bevis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Granskningen gick ut på att analysera 30 fall i över 25 länder där politiker manipulativt använt Facebook för att påverka befolkningen på olika sätt. 

Kryphålet som upptäckts har att göra med hur individer kan skapa konton på plattformen. Egentligen ska en person endast kunna skapa ett personligt konto, men det finns inget som hindrar en från att skapa flera olika sidor där man utger sig från att vara flera olika personer.

Sidor med falska identiteter 

Dessa sidor, med falska identiteter, har alltså utnyttjats av politiska kampanjer för att sprida falska kommentarer och åsikter ämnade att påverka politiska val. Taktiken användes till exempel vid USA-valet 2016. 

Buzzfeed News var de första att rapportera om Facebooks felsteg, i september förra året, efter att man märkt att plattformen vid ett flertal tillfällen tagit väldigt lång tid på sig att hantera olika fall av missbruk. 

Ojämlik behandling 

The Guardians granskning visade dessutom att Facebook är selektiva när det gäller tiden det tar för företaget att reagera på och hantera de olika fallen. 

Företaget är till exempel mycket snabbare på att hantera missbruk i länder såsom USA, Polen, Italien och Ukraina men mycket långsammare på att hantera missbruk i länder såsom Azerbadjan, Mexiko, Honduras och Filippinerna. 

ANNONS

Sparkad medarbetare talar ut

Sophie Zhang – före detta medarbetare och datavetare på Facebook – medger nu att hon ett flertal gånger pekat ut den ojämna behandlingen för hennes chefer. Ändå togs frågan aldrig på allvar, och Zhang avskedades på grund av sina anklagelser. 

“Det görs mycket skada på Facebook som inte reageras på eftersom det inte anses vara tillräckligt mycket av en PR-risk för företaget,” säger hon, och tillägger att ledningen inte ser tillräckligt allvarligt på det faktum att korrupta politiska ledare utnyttjar kryphålet för sin egen fördel. 

Facebook förnekar anklagelserna 

Facebook förnekar anklagelserna om missbruk, och menar att de behöver hantera en oändlig mängd fall av falska identiteter på plattformen och att det helt enkelt inte finns tid till att se över allt. 

“Anta att det enda straffet du får för att ha rånat en bank är att dina vapen beslagtas och det publiceras ett meddelande i en tidning som säger: ‘Vi har precis fångat den här personen som rånade en bank. De borde inte göra det’”, säger Zhang, och menar att det i huvudsak är just det som händer på Facebook. 

Läs hela artikeln på The Guardian.

Hannah Bill

ANNONS

Läs mer: Facebook: Vaccin kan hota våra intäkter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS