Dagens PS

Ny studie: Fördubbling av utsläpp inom stålindustrin

stålindustrin
Stålindustrin måste genomgå stora gröna förändringar. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 26 okt. 2021

Stålindustrin kan stå för en fördubbling av de globala utsläppen om inte mångmiljardinvesteringar görs de närmaste åren, visar en ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Järn- och stålproduktionen står för närvarande för sju procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Den siffran kan nästan fördubblas – till tolv procent – om inte industrin satsar på teknik som minskar utsläppen.

Ny studie

Det menar forskare som har lett en ny studie vid Lunds tekniska högskola, LTH.

“Om industrin inte vidtar några åtgärder under de kommande fem åren för att fasa ut kolintensiva masugnar, kan de sammantagna utsläppen från järn- och ståltillverkning fördubblas från nuvarande beräkningar, säger Valentin Vogl, doktorand vid miljö- och energisystem vid LTH, som har lett studien.

Utsläppen inom sektorn kan vara lägre än man tidigare befarat visar studien, men övergången måste trots det fokusera på teknik som koldioxidavskiljning, tillverkning av stål med vätgasteknik och grön väteproduktion.

Renovera stålverken

Stålindustrin har blickarna mot sig, och i Kina ska många av de nedgångna stålverken renoveras inom de kommande åren, samtidigt som ett globalt bindande avtal 2025 ska förhindra nya globala investeringar i masugnsbaserad stålproduktion.

“Världen kan röra sig bort från stål och det kan göras snabbare än man tidigare trott. Men det krävs samordnade åtgärder: distribuera förnybara energikällor, utveckla teknik, minska stålanvändningen och göra övergången rättvis, klargör Valentin Vogl.

ANNONS

Läs även: Blackrocks vd: Viktigaste startups blir i klimatteknik

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS