Nu ansluter sig Transportföretagen Flyg till Europas största el- och vätgassatsning inom flyget, en satsning som tillkännagavs i juni i år.

ANNONS

Lanseringen av Alliance for Zero-Emission Aviation AZEA, tillkännagavs av EU-kommissionär Thierry Breton den 24 juni. Alliansen ska förbereda nästa steg i flygets omställning och säkerställa att flygtransporter bidrar till Europas klimatneutralitetsmål 2050.

Det är Europas hittills största el- och vätgasflygsatsning och alliansen är öppen för alla aktörer som vill arbeta tillsammans för att förbereda flygsystemet för kommersiellt el- och vätgasflyg som inte släpper ut några växthusgaser. Transportföretagen Flyg söker nu medlemskap i alliansen.

Ökad hållbarhet och lägre kostnader

”Flyget står inför ett tekniksprång som kommer innebära stora fördelar, bland annat kraftigt ökad hållbarhet och lägre driftskostnader som kan komma att revolutionera flygets funktion i Sverige”, säger Fredrik Kämpfe, branschchef för Transportföretagen Flyg i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att arbetet med att förbereda flygets ekosystem för att vätgas- och eldrivna flygplan ska kunna tas i bruk inte kan vänta. Nu kommer ett särskilt fokus läggas på frågor som bränsle- och infrastrukturkrav för vätgas- och elflygplan på flygplatser, standardisering och certifiering, och på konsekvenserna för flygbolag och flygtrafikledning.

Koldioxidneutrala luftrum

”Ska vi nå våra klimatmål måste vi påbörja arbetet med att identifiera och undersöka vilka förutsättningar som krävs för att ta de nya moderna flygplanen i bruk. Representanter för flygplanstillverkare, flygbolag, flygplatser, energibolag, bränsleleverantörer, standardiserings- och certifieringsbyråer, passagerar- och miljöintressegrupper och tillsynsmyndigheter kommer alla att behöva gå samman”, säger Fredrik Kämpfe i pressmeddelandet.

Alliansen är ett av flera viktiga steg för att skapa förutsättningar för flyget och för alla som vill resa hållbart. Många åtgärder kommer behövas för att lyfta flyget ur den situation som delvis skapats av pandemin och för att driva på övergången till koldioxidneutrala luftrum.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Boeing testar miljövänliga lösningar i ombyggt flygplan [Dagens PS]