Boeing lanserar ett nytt visnigsplan för ny klimatvänlig teknik, skriver CNN. Ett 20 år gammalt plan av modellen 777-200ER, kommer att testa nya tekniker för att göra flygresorna mer klimatsmarta och säkra.

ANNONS

Exempelvis samarbetar Boening med den amerikanska rymdstyrelsen Nasa för att producera så kallade små vertikala vindflöjlar som kan sitta på vingen och göra aerodynamiken bättre under start och landning.

Andra projekt inkluderar system som är byggda för att ta tillvara så kallat gråvatten – så att toaletten spolas med sådant vatten som redan har blivit uthällt i vasken. Det kan göra planet lättare. En mer miljövänlig lösning för brandsläckning ska också utprovas. Dessutom ska man prova ett system som indikerar för piloterna hur de kan flyga mer bränslesnålt.

Boeing tankar med blandat bränsle

Tillverkaren säger att man under testperioden ska tanka planet med en blandning av 30 procent så kallat hållbart flygbränsle och 70 procent vanligt bränsle.

Man har totalt testat 230 tekniker för att försöka släppa ut mindre koldioxid, förbättra effektiviteten och säkerheten samt upplevelsen för passagerarna. Enligt Boeing är ungefär en tredjedel av dem redan implementerade i nya flygplan.

Flygindustrin står för mellan 2 och 3 procent av de totala koldioxidutsläppen på jorden.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Boeing hårt drabbat av kriget i Ukraina [Dagens PS]