Ny databas kopplar samman startups och investerare

Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 07 okt. 2021
Ibrahim Baylan
Näringsminister Ibrahim Baylan lyfter fram den nya plattformen Sweden Tech Ecosystem. (Foto: TT)

Staten lanserar nu en databas som kallas Sweden Tech Ecosystem. Den kopplar samman startups och investerare och är samtidigt ett nätverk för bland annat entreprenörer.

ANNONS
ANNONS

Det är en stor satsning som kallas Sweden Tech Ecosystem som Business Sweden, Svenska Institutet, Tillväxtverket och Vinnova ligger bakom. Den har utvecklats under året och lanseras nu.

Öppen databas

Den öppna databasen ska innehålla information om företagen som investeringar och värderingar.

Den nya plattformen kommer även ha en investeringskarta som uppger branscher där mest riskkapital investeras för stunden, samtidigt som den kommer vara ett viktigt nätverk för bland annat entreprenörer och investerare.

Plattformen har en budget på en halv miljon kronor om året och är upphandlad för tre år.

“Vi kommer löpande utvärdera nyttan, förbättra kvalitén, och se om den därefter ska förlängas”, säger Lisa Nordström, kommunikationschef på Startup Sweden, till Breakit.

Även näringsminister Ibrahim Baylan lyfter fram den nya plattformen.

“Sweden Tech Ecosystem visar på bredden av svensk innovation inom vårt land. Svenska startups och techföretag är en viktig och växande sektor i Sverige. Genom att regeringen nu får tillgång till bättre data kring hur dessa företag utvecklas samt var de finns kommer vi ges bättre förutsättningar att stötta sektorn genom policyinsatser”, säger han genom ett pressmeddelande.

Knyter ihop nätverken

Samtidigt knyts svenska bolag ihop med andra nätverk av liknande plattformar som finns i andra europeiska länder.

Just information och nätverk är viktiga pusselbitar för företagande, menar Nora Bavey, general partner på riskkapitalbolaget Unconventional Ventures.

“Genom plattformen skapas transparens som möjliggör för fler entreprenörer att med rätt stöd bygga vidare på de innovationer som vi behöver mer av i vårt samhälle”, säger hon.

Läs även: Sverige världens näst mest innovativa land

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS