Dagens PS

Ny containerhamn byggs i Sundsvall – står klar 2023

containerhamn
Hamnen kommer att få en yta stor som fyra fotbollsplaner, 28 000 kvadratmeter. (Illustration: Ramboll)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 03 maj 2021

SCA Logistics beställer en ny containerhamn i Sundvall, byggherre blir den svenska byggjätten Peab. Den nya hamnen ligger i anslutning till den befintliga hamnen i staden.
“Vi ser fram emot att få utveckla ytterligare en del av Sundsvall Logistikpark genom att bygga den nya containerhamnen”, säger Jörgen Eriksson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter sommaren är det byggstart för en ny containerhamn i Sundsvall i Västernorrland. Byggjätten Peab landade avtalet med SCA Logistics till ett värde av 249 miljoner kronor. Hamnen ska enligt planeringen stå klar under hösten 2023.

Hamnen kommer att få en yta stor som fyra fotbollsplaner, 28 000 kvadratmeter, och kapaciteten kommer att ligga på en hantering av ungefär 100 000 standardcontainrar.

“Vi ser fram emot att få utveckla ytterligare en del av Sundsvall Logistikpark genom att bygga den nya containerhamnen tillsammans med SCA. Vi har god erfarenhet av att samarbeta i stora och komplexa projekt, såsom de närliggande utbyggnationerna av Östrand Massafabrik och Tunadals sågverk. Att vara delaktig i att utveckla infrastrukturen och ett effektivt och hållbart transportnav för Sundsvall och Norrland är självklart för oss som Nordens samhällsbyggare”, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab.

Djupgående fartyg

För att mer djupgående fartyg än de som idag lägger till i hamnen ska kunna lägga till vid den nya kajen, kommer stora muddringsarbeten i hamnbassängen att genomföras. I anslutning till den nya hamnen kommer även Sundvalls nya logisticpark att byggas i Tunadalshamnen. Logistikparken kommer att bli ett transportnav där sjöfart, järnväg och vanlig väg ska kunna mötas. På så sätt säkerställs näringslivets effektiva och hållbara transporter till och från Sundsvall.

Läs mer: Fler uppdragsnyheter på 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS