Dagens PS

Nvidia rusar – förväntningarna rekordhöga

halvledare
Techjätten Nvidia fortsätter att skörda framgångar. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 nov. 2023Publicerad: 21 nov. 2023

Det går bra för Nvidia på börsen. Analytikerna räknar med rekordtillväxt för bolaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nvidia har verkligen surfat på AI-vågen. Företaget är den största vinnaren bland tillverkarna som tävlar om att leverera chipp.

Det ser ljust ut för bolaget där analytikerna räknar med rekordtillväxt på 170 procent under det tredje kvartalet. Rapporten släpps på tisdagen – vilket fick fart på aktien under måndagen som såg en rekordökning med 2,3 procent, och landade på över 500 dollar.

För nästa kvartal är det ännu högre siffror i sikte – med en tillväxt på 200 procent.

Nvidia leder racet på börsen

Det är svårt att tro att det kan gå ännu bättre för ett bolag som redan har ökat med hela 245 procent i år, där Nvidia har lett racet på S&P 500 med stormsteg. Med ett börsvärde på 1,2 biljoner dollar slår jätten även andra bolag som Tesla och Meta som släpar efter.

GPU-chipp som används till AI är anledningen till att det går så bara för Nvidia, där jättar som både Microsoft och OpenAI är stora kunder.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Konkurrens från Kina

Ett problem som har dykt upp är givetvis konkurrensen från Kina och det amerikanska exportstoppet av chipp till landet. Nvidia har dock hittat sätt att fortsätta sälja sina chipp till Kina och samtidigt följa USA:s regelverk.

Där ingår H100-chipp, som kostar mellan 25 000 och 40 000 dollar, och som OpenAI använder till sin mest avancerade stora språkmodell, berättar CNBC.

Investerare fortsätter att slänga pengar över Nvidia som de tror kommer fortsätta att öka framöver. För närvarande är det inget som ser ut att kunna stoppa den amerikanska jätten. “Förväntningarna är därför höga” inför tisdagens rapport, skriver Bank of America-analytikerna.

Läs även:

Nvidia: “Kryptovalutor tillför ingenting” – Dagens PS

Priset på Nvidias grafikkort faller i Europa – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS