Dagens PS

Norge gör unikt fynd av sällsynta jordartsmetaller

Fyndet är det största av sällsynta metaller enligt företaget. På bilden aluminium.
Fyndet är det största av sällsynta metaller enligt företaget. På bilden aluminium. (Foto: Ole Berg-Rusten / NTB/TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Gruvföretaget Rare Earths Norway säger sig ha upptäckt de största fyndet av sällsynta jordartsmetaller i Norge och Europa någonsin. Fyndet är av stor betydelse för Europa som försöker minska sitt beroende av kinesiska jordartsmetaller. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gruvföretagets upptäckt av sällsynta jordartsmetaller är ett glädjande besked. Bolagets vd Alf Reistad beskriver upptäckten som en “stor milstolpe” för företaget och som ett välkommet lyft i Europa. Kina har dominerat marknaden allt för länge, säger han till CNBC. 

Efterfrågan på både sällsynta jordartsmetaller och kritiska mineraler förväntas växa markant under de kommande åren i takt med att övergången till grön energi tar fart.

Avgörande mot fossila bränslen

Fyndet uppskattas till 1,5 miljoner ton magnetrelaterade sällsynta jordartsmetaller som kan användas i elfordon och vindkraftverk.

Reistad sade via en videokonferens under måndagen att fyndet är avgörande för den globala övergången bort från fossila bränslen.  

“Det är viktigt att påpeka att det i dag absolut inte sker någon utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa,”, meddelande han även. 

ANNONS

Senaste nytt

“Kina var EU”

Kina har länge haft en stark handelsrelation med EU när det gäller import av sällsynta jordartsmetaller.

ANNONS

De flesta sällsynta jordartsmetaller finns och utvinns i Kina, som är världens näst största ekonomi och uppskattas stå för 70 procent av den globala utvinningen av sällsynta jordartsmetaller. 

Dessutom står landet för 90 procent i bearbetningen av sällsynta jordartsmetaller.

Viktigare än olja och gas

På sikt tror dock företaget Rare Earths Norway att undersökningsarbetet vid fyndplatsen kommer att fortsätta, med ytterligare borrningar planerade redan för nästa månad. 

Företaget säger att syftet är att utveckla den första fasen av gruvdrift till 2030.

Vd:n fick även frågan under videokonferensen om han trodde att de upptäckta jordartsmetallerna kunde anses vara mer värdefulla än Norges olje- och gasreserver. 

“Inte mer värdefulla, men Ursula von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande, har sagt att litium och sällsynta jordartsmetaller snart kommer att vara viktigare än olja och gas”, svarade han.

“Så, det kommer att vara viktigare men inte ha samma värde, naturligtvis”, tillade han.

ANNONS

Läs även: Chefsekonom: Norge drunknar snart i pengar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS