I dagens techbrief berättar vi om att finländska Nokia fått ordentligt med bannor i Tyskland och att virusutbrottet hotar Apples Airpod-produktion.

ANNONS

TECHBRIEFEN Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

Nokia uppläxat – var sämst i 5G-klassen

Tyska teleoperatörsjätten Deutsche Telekom har på oro för att kinesiska Huawei kan få restriktioner valt att läxa upp Nokia kring dess produkter och tjänster för installation av 5G. Det rapporterar Reuters med hänvisning till dokument och källor.

Det var i somras som Nokia läxades upp efter att ha visat sig som sämst i klassen bland 5G-leverantörer.

Men av oro för att Huawei kan bli utestängda från 5G-marknaden har Nokia fått en ny chans, enligt dokumenten. Dessa används för interna ledningsmöten och överläggningar med Nokia. Deutsche Telekom hade tidigare Nokia som ansvariga för 30 procent av nätet medan resten var med Huawei. 2017 dumpades dock det finska bolaget till förmån för Ericsson som fick ta över andelen. (Finwire)

Virusutbrott hotar Airpod-produktion

Teknikjätten Apples planerade höjning av produktionen av sina populära hörlurar Airpods hotas nu av coronaviruset. Det rapporterar affärstidningen Nikkei Asian Review och hänvisar till källor.

Enligt tidningen har underleverantörer till Apple tvingats att stänga ned sin produktion under två veckor. Detta kan göra att Apple får ett underskott på komponenter även om produktionen hos underleverantörerna planeras att återupptas på måndag. Apple vill producera totalt 45 miljoner hörlurar under det första halvåret. Enligt tidningen har teknikjätten redan ett tunt lager. Airpods Pro har redan en månads väntetid. (Finwire)

EU kräver Facebook på nya dokument

EU-kommissionen går vidare med sin preliminära utredning av Facebook rörande bolagets påstådda försök att stoppa potentiella rivaler. Det uppger personer med insyn till Wall Street Journal.

Under de senaste veckorna ska kommissionen ha ökat sina ansträngningar med att få in dokument. Facebook ska initialt ha beordrats att ta fram en större mängd dokument, bland annat intern e-post, chattloggar och presentationer. Företagets jurister ska dock ha argumenterat för att ordern skulle innebära miljontals dokument vilket fått EU att utfärda en ny som inte är lika omfattande.

Facebook säger att man samarbetar med myndigheterna i frågan. (Finwire)

ANNONS
ANNONS

Amazon kan sälja tekniken bakom Twitch

Amazons molntjänst, AWS, överväger att sälja tekniken bakom livestreamingtjänsten Twitch till andra aktörer, enligt källor till The Information.

Bakgrunden är att Twitch inte har genererat de intäkter som bolaget förväntat sig och nu kan man tänka sig inbringa pengar genom att sälja teknik baserad på plattformen. Amazon köpte Twitch 2014 för 970 miljoner dollar. (Finwire)

Amazon öppnar distributionscenter i Iowa

E-handelsjätten Amazon planerar nu sitt första distributionscenter i delstaten Iowa. Med anläggningen som ska öppnas senare i år skapas 1 000 nya jobb i staden Bondurant, enligt ett pressmeddelande. (Finwire)