Dagens PS

Neymars superdeal: Så galen är prislappen

Neymars superaffär är lika högt värderad som börsnoterade Snaps köp av bolaget Zenly. (Foto: TT)
Neymars superaffär är lika högt värderad som börsnoterade Snaps köp av bolaget Zenly. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 07 aug. 2017Publicerad: 07 aug. 2017

I dagarna blev det klart att Barcelonas brasilianske superstjärna, Neymar, lämnar den spanska storklubben för franska Paris St-Germain. I media har experter och journalister turats om att kalla övergångssumman för ”galen”, ”otänkbar” eller konstatera att affären ”saknar motstycke”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Och visst är det så. För anfallaren får Barcelona otroliga 222 miljoner euro, motsvarande 2,13 miljarder kronor. Affären värderas därmed dubbelt så högt som det tidigare rekordet när engelska Manchester United köpte Paul Pogba för 123 miljoner euro, skriver sajten Quartz som gått igenom siffrorna.

Men hur mycket är egentligen 2,13 miljarder kronor? Quartz har ställt övergången i relation till senaste tidens bolagsförvärv i Europa och kan konstatera att man för samma summa kan få ett multinationellt bolag med tusentals anställda. Ett exempel som tas upp är det nederländska IT-bolaget Getronics som förra månaden köptes för 220 miljoner euro. Ett bolag som sysselsätter 4.500 personer i 20 länder. Ett annat exempel, skriver Quartz, är sociala medie-företaget Zenly som nyligen förvärvades för 224 miljoner euro av självaste Snap – bolaget bakom Snapchat.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS