Dagens PS

Newsec förvärvar ledande teknisk förvaltare

– Det finns två stora fokusområden som kommer att påverka framtidens fastighetsförvaltning, det är hållbarhet och digitalisering, säger Sverige-Vd Eric Johansson. (Foto: Newsec)
– Det finns två stora fokusområden som kommer att påverka framtidens fastighetsförvaltning, det är hållbarhet och digitalisering, säger Sverige-Vd Eric Johansson. (Foto: Newsec)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 02 nov. 2020Publicerad: 02 nov. 2020

Newsec förvärvar RIBA – en ledande aktör inom teknisk förvaltning och projekt i Stockholmsområdet. RIBA omsätter närmare 200 miljoner på årsbasis och har ett femtiotal medarbetare. Dagens PS ställer frågor till Sverige-Vd Eric Johansson. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bolaget grundades 1959, som en ingenjörsbyrå och har över tid utvecklat sitt erbjudande att även inkludera fastighetsnära tjänster, fortsatt med ingenjörskonsten som del av sitt DNA. Utöver teknisk förvaltning och drift erbjuder RIBA tjänster inom energi och miljö, projektering och projektstyrning.

Varför förvärvar Newswec Riba?

Newsec har en tillväxtstrategi bestående av en kombination av organisk och förvärvad tillväxt. Förvärv sker när vi hittar en aktör som vi känner att vi har en kulturell- och kompetensmässig matchning med. Vi har över en tid byggt upp en god relation till RIBA och ser att vi har ett stort utbyte av varandra.

På vilket sätt passar Riba in i Newsecs strategi?

RIBA passar ihop med Newsec på flera sätt, sammanfattningsvis handlar det om hur man bedriver sin verksamhet, medarbetarkultur och kompetens. Dels har man ett urstarkt kundfokus vilket ligger helt i linje med Newsecs filosofi, det finns en stark medarbetarkultur där man är mycket mån om sina anställda och sist men inte minst har RIBA många kompetenser som kompletterar Newsecs nuvarande tjänsteutbud. RIBA har ett spännande erbjudande inom områdena energi och miljö vilket är högaktuella frågor hos majoriteten av våra kunder.

Hur kommer framtidens fastighetsförvaltning att se ut?

Det finns två stora fokusområden som kommer att påverka framtidens fastighetsförvaltning, det är hållbarhet och digitalisering. Hållbarhet är ett stort begrepp som innefattar många delar, men ett av de mest konkreta exemplen är hur branschen behöver ställa om och adressera utmaningarna inom energiförbrukning och sitt klimatavtryck. Här händer mycket spännande och det finns mycket att göra.

Digitalisering handlar till syvende och sist om hur man kan ta vara på den data som produceras i byggnader, att använda data på ett bättre sätt för att få byggnaderna att prestera bättre och hyresgäster att må bättre. Majoriteten av den data som produceras i en byggnad går idag till spillo. IoT kommer, rätt hanterat, att utgöra en stor möjlighet för såväl fastighetsägare som hyresgäster och därmed påverka fastighetsförvaltningen.

ANNONS

Newsec och Stronghold (Newsecs ägare) arbetar tillsammans med olika initiativ för att adressera såväl digitalisering som hållbarhetsfrågor, som i mångt och mycket påverkar varandra. Ett konkret exempel är att Stronghold sedan några år tillbaka investerat i flera startupbolag och lanserade i våras tillsammans med Vincero ett joint venture kallat Buildroid. Inom ramen för Buildroid har man investerat i Netmore (IoT-operatör) och Accessy (digitala lås).

Läs mer: Analys: Svettigt Åsa – kursras väntar!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS