Nasa och företaget Spinlaunch ska utveckla ett nytt sätt att få satelliter i omloppsbana. En accelerator i en jättelik vakuumkammare ska kunna skjuta ut satelliter i 8 000 kilometer i timmen.

ANNONS

Det amerikanska företaget Spinlaunch har jobbat på tekniken sedan 2014. Den första testuppskjutningen gjorde man 2021, men enligt Ny Teknik handlar det än så länge om det som kallas kastbanefärder.

Nasa tror dock på tekniken, för nu har man slutit avtal med Spinlaunch. Businesswire berättar Spinlaunch senare under 2022 ska genomföra en testuppskjutning, och att parterna sedan tillsammans ska utvärdera tekniken. Spinlaunchs vd Jonathan Yaney säger att det är en brytpunkt för företaget, som nu går från teknikutveckling till kommersialisering.

Tacksamma mot Nasa

”Det som startade som en innovativ idé om att göra rymden mer tillgänglig har utvecklats till en tekniskt mogen och omvälvande metod för uppskjutning”, säger Yaney i ett uttalande enligt Businesswire.

”Vi ser fram emot att tillkännage fler partners och kunder snart, och uppskattar verkligen Nasa:s fortsatta intresse av och stod för Spinlaunch”, fortsätter Jonathan Yaney.

Spinlaunchs testanläggning, som ligger i New Mexico, är lika hög som Frihetsgudinnan, enligt Ny Teknik. Nu finns det planer på att bygga en anläggning som är tre gånger så stor som testanläggningen.

Tveksam till tekniken

När Spinlaunch gjorde sitt första test sa Gunnar Tibert från KTH:s rymdcenter till Ny Teknik att det finns vissa frågetecken angående hur bra tekniken kommer att fungera. Bland annat gör det höga hastigheterna att inte vad som helst kan skjutas upp.

”Med den lösning som Spinlaunch har får man en acceleration som är flera tusen gånger tyngdaccelerationen mot den struktur som roterar därinne”, säger Gunnar Tibert. ”I de största konstruktionerna har man armar på 50-100 meter som jag förstår ska rotera med 400-450 varv per minut – det blir ju enorma centrifugalkraften som man måste dimensionera själva experimentet eller farkosten efter.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Unikt fynd – meteor från annat solsystem [Dagens PS]

Läs även: Ny bok: Apollo 13-fiasko Petter Stordalens räddning [Dagens PS]