I mars kraschade en oidentifierad raket på månens baksida och skapade en dubbelkrater, hittills har inget land tagit på sig ansvaret för raketen.

ANNONS

USA:s federala myndighet för rymdfart, Nasa, har upptäckt en plats på månens baksida där en mystisk raket har kraschat och orsakat en dubbel krater, det rapporterar Business Insider.

Bilder av den ovanliga kratern tagna av Nasas Lunar Reconnaissance Orbiter den 25 maj visades den 24 juni. De dubbla kratrarna som kraschen orsakade är 18 respektive 16 meter i diameter. Astronomer upptäckte förra året att oidentifierat rymdskrot var på kollisionskurs mot månen och väntade sig ett nedslag men de väntade sig inte en dubbelkrater.

Oväntat med dubbelkrater

”Dubbelkratern var oväntad och kan tyda på att raketkroppen hade stora massor i vardera änden. Typiskt har en förbrukad raket massa koncentrerad vid motoränden, resten av raketsteget består huvudsakligen av en tom bränsletank. Eftersom raketkroppens ursprung fortfarande är oklart, kan kraterns dubbla natur indikera dess identitet”, skriver Nasa i ett pressmeddelande.

”Inga andra raketnedslag på månen har skapat dubbla kratrar”, fortsätter Nasa i pressmeddelandet.

Minst 47 Nasa-raketer på månen

Nasa skriver även att de fyra Apollo SIV-b-raketer som landat på månen orsakat mycket större kratrar än någon av de två kratrarna som den mystiska raketen har orsakat. Apollo-raketernas kratrar var något oregelbundna i sina konturer och mycket större, över 35 meter.

Enligt data från Arizona State University har minst 47 Nasa-raketer skapat nedslagsplatser på månen.

Ingen tagit på sig

Bill Gray, astronomen som först upptäckte det mystiska rymdskrotet och larmade Nasa om att det eventuellt skulle kollidera med månen skrev på sin blogg Project Pluto att han naivt trodde att det skulle vara lättare att hitta nedslagsplatsen och att den skulle lokaliseras strax efter nedslaget.

ANNONS
ANNONS

Hittills har, enligt Universe Today, ingen rymdfarande nation varken tagit på sig äran eller skulden för den mystiska raketkraschen.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Supermassivt svart hål i vintergatan fotograferat [Dagens PS]