Dagens PS

Mona Lisa rappar med Microsofts nya AI-verktyg

Mona Lisa. Med Microsofts nya AI-verktyg kan Leonardo da Vincis Mona Lisa rappa.
Med Microsofts nya AI-verktyg kan Leonardo da Vincis Mona Lisa rappa. (Foto: Wikimedia Commons CC0)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Forskare vid Microsoft har presenterat ett nytt AI-verktyg som kan få en stillbild av ett ansikte, som tavlan av Mona Lisa, att tala och bli till en realistisk video.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Microsofts AI-verktyg, kallat VASA-1, kan automatiskt skapa en talande video av alla fotorealistiska bilder av ansikten, både riktiga fotografier, tecknade serier eller konstverk, det skriver CNN.

Filmerna som skapas är kompletta med övertygande läppsynkronisering och naturliga huvud- och ansiktsrörelser.

Animerad Mona Lisa

I en demonstrationsavideo visade Microsofts forskare hur de animerat Mona Lisa när hon reciterar en rap av skådespelerskan Anne Hathaway.

Det AI-verktyget skapar är både underhållande och lite besvärande. Enligt Microsoft skulle tekniken kunna användas för utbildning eller för att “förbättra tillgängligheten för individer med kommunikationsutmaningar”, skriver CNN.

Det är dock lätt att föreställa sig att Microsofts AI-verktyg kan missbrukas och användas för att imitera och göra deep fakes av verkliga människor.

ANNONS

Senaste nytt

Oroar experter

Det är dock ett problem som inte bara rör Microsoft. Experter oroar sig för att allt fler AI-verktyg för att skapa övertygande AI-genererade bilder, filmer och ljud kan leda till nya former av desinformation.

ANNONS

Det finns även de som oroar sig för att tekniken kan komma att störa kreativa verksamheter som film- och reklambranschen.

Microsoft säger att de inte omedelbart planerar att släppa VASA-1 till allmänheten, ett drag som påminner om hur Microsofts partner Open AI hanterar oron kring sitt AI-genererade videoverktyg Sora.

Inte för förfalskning

Open AI visade Sora i februari men har hittills bara tillgängliggjort verktyget för professionella användare och för cybersäkerhets-professorer för testning.

“Vi motsätter oss alla beteenden för att skapa vilseledande eller skadligt innehåll hos verkliga personer, och är intresserade av att använda vår teknik för att avancera inom upptäckt av förfalskning”, säger Microsofts forskare i ett blogginlägg.

De tillägger i blogginlägget att de inte har några planer på att släppa produkten offentligt förrän de “är säkra på att tekniken kommer användas ansvarsfullt och i enlighet med lämpliga regler”.

Microsoft AI-satsar i Förenade arabemiraten

Microsoft gör en storsatsning på AI i Förenade arabemiraten. Det handlar om en ovanlig affär – som dessutom har udden riktad mot Kina.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS