Nokia gjorde sig kända för sina ”oförstörbara” telefoner – nu finns nya Nokia XR20 som klarar extrema temperaturer och rejält med stryk.

ANNONS

Under tisdagen presenterade HMD Global, som tillverkar Nokia-telefoner, en rad nya modeller. Bland annat har man gjort en ”militär-klass”-telefon som ska klara av intensiva miljöer och tuff behandling, skriver CNBC.

Enligt HMD Global ska Nokia XR20 vara den mest tåliga modellen hittills. Displayen från det amerikanska techbolaget Corning är på 6,67 tum med ett glas som kan stå emot repor och fall från upp till två meters höjd.

I mobiltelefonbranschen är typen känd som en ”rubust” telefon, en niche som inriktar sig främst mot extremsportare och de som har ett fysiskt arbete. Men HMD Global hoppas på att nå en större marknad.

Spiller kaffe och tappar på grusväg

I en marknadsföringsvideo visas en kvinna som spiller kaffe på telefonen och sedan sköljer av den under kranen i köket. Sedan tappar en flicka telefonen, tar upp den igen och tappar den en gång till på en grusväg. Efter allt det är telefonen helt oskadad.

Nokia var världens största mobiltelefontillverkare under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. De gjorde sig kända för att göra väldigt hållbara telefoner, vilket på senare blivit en myt på internet med mängder av memes om Nokia-telefoner som är ”oförstörbara”.

Nokia XR20 kan vara under vatten i mer än en timme, och klarar av de mest extrema av temperaturer. Förutom sin tålighet så har telefonen också supersnabbt internet med 5G, och en kamera med dubbla linser på 48-megapixel respektive 13 megapixel. Den finns i två färger, svart och blå.

Köpte tillbaka avdelningen av Microsoft

HMD Global grundades av tidigare Nokia-chefer som köpte tillbaka mobiltelefonavdelningen från Microsoft 2016 (som hade köpt den av Nokia 2014). Bolaget backas finansiellt av Nokia, men också av andra storspelare som Google och Qualcomm. Man hoppas att locka både företagskunder och privatpersoner med den nya telefonen.

ANNONS
ANNONS

”Detta passar många krav på företagsenheter. De vill inte betala 1 000 dollar eller 1 500 dollar för en specialbyggd robust enhet som är klumpig”, säger Florian Seiche, HMD:s vd, enligt CNBC.

Nokia XR20 kostar 549 dollar i USA, motsvarande 4 740 svenska kronor, och ska finnas att beställa från 24 augusti.

Läs mer: Proffs tror att pandemin kan gynna Nokia