5g-kriget fortsätter. Sverige bröt ett avtal och förbjöd Huawei
i 5g­-utbyggnaden. Nu hotar telekomjätten att dra Sverige inför internationell skilje­domstol.

ANNONS

Sveriges portförbjudning av Huawei blir en dyr affär för den kinesiska telekomjätten. 5g-kontrakten var värda fem miljarder kronor de närmaste fem till tio åren, skriver Di. 

Koncernens affärsintressen har därmed fått sig en rejäl törn i Sverige, genom dotterbolaget Huawei Technologies Sweden AB.

Skälig behandling

Avtalet mellan Huawei och Sverige klargör att båda parter som har gjort investeringar är berättiga ”en skälig och rättvis behandling”. Därför kallar nu telekomjätten till förhandlingar med svenska staten, och företaget har skickat brev till bland annat Stefan Löfven. Nästa steg kan bli att avtalet går till en internationell skiljedomstol.

”Det är egentligen mer ett försök att göra den svenska regeringen uppmärksam på vad som är på väg att hända,” Kenneth Fredriksen, ansvarig för den nordiska marknaden på Huawei, till Di.

Rop på hjälp

Han förklarar fortsatt att han hoppas att det hela ”kan lösas genom en god dialog” och jämför det med ett rop på hjälp från Huaweis sida.

ANNONS
ANNONS

”Vi anser ju att det här drabbar oss orimligt hårt, och vi tycker att det som ligger i PTS villkor för 5g-auktionen inte är genomtänkt.”

Läs mer: Huawei villiga att gå med på regeringens krav