Industrin runt smartphones går ett konsolideringsöde till mötes eftersom höga investeringskostnader på sikt kommer att leda till att endast ett fåtal företag går med vinst.

ANNONS

Det uppgav Huaweis chef för konsumentprodukter under mobilmässan i Barcelona, skriver Reuters.

Richard Yu sade att undergången väntar alla företag som inte klarar av att uppvisa en marknadsandel på över tio procent. Huawei kontrollerar i dag 10,2 procent av marknaden, enligt analysföretagen IDC och Strategy Analytics.

”I framtiden kommer det att bara att finnas tre eller fyra företag”, sade Richard Yu och redogjorde för hur läget ser ut för företag med olika marknadsandelar.

”Om din marknadsandel är på under tio procent kan du inte vara lönsam. Om den är på över tio procent har du åtminstone ett nollresultat och först över 15 procent är du lönsam”, sade han.

Den tuffa konkurrensen i kombination med ständigt högre investeringskrav har lett till att flera mindre kinesiska aktörer redan börjat slå ihop sig, enligt Huawei-chefen. Globalt har ännu inte några sådana affärer kommit till.

ANNONS
ANNONS

För Huaweis del verkar läget vara under kontroll, särskilt då bolaget fortsatt uppvisar starka tillväxttal.

Enligt Richard Yu växte smartphonesegmentet med cirka 30 procent under förra året och väntas gå ännu bättre i år. Tillväxten hittills under 2018 sades ha varit stark men inga siffror angavs.