Den 19 oktober lanserar Google årets stora nyhet på mobilfronten, Google Pixel 6 och Pixel 6 Pro.

ANNONS

Googles första telefoner med det egenutvecklade chipet man kallar för Tensor SoC (System on a Chip) är snart klara för presentation för världen.

Efter antydningar under året ser det ut att vara dags för avtäckning av de nya Pixelmodellerna vid en hårdvarumässa 19 oktober.

Stor investering i eget chip

Resten av världen kan förmodligen köpa telefonerna från och med början av oktober. Eftersom de tidigare Pixelmodellerna inte finns i Sverige är det tveksamt om Google Pixel 6 och Pixel 6 Pro kommer att säljas här, enligt Ny Teknik.

Google investerar stort i att ta fram en egen systemkrets för smarta telefoner. Än så länge är det inte helt klarlagt hur mycket som är helt egendesignat. En hel del komponenter licensieras av andra företag.

Namnet ”Tensor” kommer från Googles avancerade ai-chip, Tensor Processing Unit (TPU), som används av företagets datacentraler.

ANNONS
ANNONS

Första elitluren från Google

Det är första gången som Google satsar på att lägga sig i den högre änden av skalan för mobiltelefoner.

”Vi har definitivt inte varit i flaggskeppsnivå de senaste åren, men det här kommer att vara annorlunda”, säger Googles chef för hårdvara, Rick Osterloh.

Det innebär också att Google Pixel 6 och Pixel 6 Pro kostar mer än tidigare Pixel-upplagor. Drygt 1 000 dollar är realistiskt riktpris (cirka 9 000 svenska kronor).

Än så länge delar inte Google med sig av specifikationerna för själva telefonerna. Detaljerna avslöjar företaget inte förrän den 19 oktober.

Minne och skärmstorlek skiljer

Pixel 6 Pro kommer att ha en 6.7-tumsskärm med QHD+ och en 120 Hz uppdateringshastighet. Lillebror Pixel 6 får en 6.4-tumssksärm med FHD+ och en 90 Hz uppdateringshastighet.

Det skiljer också i minneskapacitet mellan de två modellerna. Båda kommer dock med det nya Tensor SoC.

ANNONS
ANNONS

Pixel 6 Pro har tre kameror på baksidan. En ny vidvinkelhuvudsensor, en ultravidvinkel, och en 4x optisk zoom telefotolins. Pixel 6 har inte telefotolinsen.

Läs mer: Då visar Google upp sina nya Pixel-telefoner [Dagens PS]

Läs mer: Nya Nokia XR20 klarar 5G [Dagens PS]