Google förlorar överklagandet i tvisten med EU och får böta 44 miljarder kronor.

ANNONS

Under onsdagen stod det alltså klart att Google förlorar i tvisten med EU, gällande Android-system för mobiler, skriver CNBC.

EU-domstolen uppgav att man ”till stor del bekräftar EU-kommissionens beslut att Google införde olagliga restriktioner för tillverkare av mobila Android-enheter och mobilnätsoperatörer för att konsolidera den dominerande ställningen för sin sökmotor.”

Får böta 4,12 miljarder euro

Nu får moderbolaget Alphabet böta 4,12 miljarder euro eller omkring 44 miljarder kronor, istället för 4,34 miljarder euro som var den tidigare bötessumman.

De första böterna utfärdades av EU-kommissionen 2018 och var de största någonsin för Google. Kommissionen uppgav då att omkring 80 procent av européerna använde Android och att Google gav en orättvis fördel till sina appar som Chrome – genom att tvinga mobiltillverkare att förinstallera dem i sin appbutik Play.

EU-domstolen uppgav under onsdagen att böterna var ”lämpliga med tanke på intrångets betydelse.”

Google konkurrerar med Apple-telefoner

Google, å sin sida, hävdar att Android-telefoner konkurrerar med Apple-telefoner, som använder sina iOS-operativsystem, och att användningen av Android fortfarande ger konsumenterna möjlighet att välja telefontillverkare, mobilnätsoperatör och möjlighet att ta bort Google-appar och istället installera andra appar.

Det är inte första gången Google bötfälls av EU, det har skett två gånger tidigare. Dels för ha gynnat sin egen jämförelsetjänst från sina söksidor och dels för att förhindra webbplatsägare från att inkludera sökresultat från sina konkurrenter.

ANNONS
ANNONS

Google kan fortfarande överklaga onsdagens dom i EU:s högsta domstol.

Läs även: Googles senaste spinoff: Aalyria [Dagens PS]