Facebook, Instagram och WhatsApp låg nere under sex timmar på måndagen. Det är det längsta avbrottet för teknikjätten sedan 2008. Nu ber Facebook om ursäkt till användarna.

ANNONS

Facebook, som äger Instagram och WhatsApp, vill inte avslöja vad som ligger bakom avbrottet som drabbade användare världen över och som varade i sex timmar, skriver CNBC.

Bad om ursäkt

Facebook gick dock ut med en ursäkt under måndagen.

”Till alla människor och företag världen över som är beroende av oss – vill vi säga att vi är ledsna”.

”Vi har arbetat hårt för att återställa våra appar och tjänster och är glada att de nu är tillbaka”.

Det var vid 18-tiden på måndagen svensk tid som apparnas störningar startade och det dröjde alltså fram till midnatt mot tisdagen innan problemen var lösta, även om användare upplevde problem även efter det.

Enligt ThousandEyes, en nätverksövervakningstjänst som ägs av teknikjätten Cisco, rör det sig om ett fel i domännamnssystemet eller DNS – vilket beskrivs som en telefonbok för webbplatser.

Kan vara längre

Framöver kan det bli ett problem som varar betydligt längre än sex timmar, varnar cybersäkerhetsexperten Jonas Lejon.

”Det rörde sig sannolikt om den mänskliga faktorn och nu kan Facebook ligga nere under några timmar men det kan också ta några dagar. Det har brustit i Facebooks rutiner, säger han till DN.

ANNONS
ANNONS

Gårdagens avbrott var det längsta sedan 2008 då jätten hade 80 miljoner användare. Idag har den siffran vuxit till tre miljarder.

För två år sedan varade ett liknande avbrott i cirka en timme – och då skyllde Facebook på en serverkonfiguration.

Läs även: Visselblåsare: ”Facebook förrädare av demokratin” [Dagens PS]