I ett samriskföretag med kinesiska Panda Electronics använder Ericsson 5G-utrustning som riskerar att komma i kontakt med den kinesiska militären. Det skriver australiska tidningen News, som betonar att Panda finns på en amerikansk myndighetslista över Kinesiska företag med militärkopplingar. 

ANNONS

Ericsson använder viktiga komponenter i sin 5G-utrustning från ett samriskföretag ihop med kinesiska statsägada Panda Electronics. Det handlar om samma Panda Electronics som USA:s försvarsdepartement, Pentagon, har på sin lista över 20 kinesiska företag med militärkopplingar till Kina, skriver australiska News.

Att News lyfter fram detta beror på att samriskföretaget tillverkar den 5G-antennutrustning som de australiska mobiloperatörerna Telstra och Optus använder.

Uppgifterna blir ännu mer anmärkningsvärda när man tar i beaktning att Panda ska ha nära kopplingar till Huawei, enligt The Washington Post. Tidningen påpekar att företagen har samarbetet kring en rad projekt de senaste åtta åren.

ANNONS
ANNONS

Huawei är sedan tidigare svartlistad av USA för spionagemisstankar åt Peking. Ericsson, och Nokia, har därför i västerländska ögon betraktats som de säkra alternativen till Huawei.