Glöm apparna. Redan inom några få år kommer en stor del av företagen, och i sin tur användarna, ha övergett programmen som varit de senaste årens ”big thing” i smarta telefoner, surfplattor och i till och med tv-apparater.

ANNONS

”Det finns så många appar i appbutiker. I dagens brus är det väldigt att hitta de riktigt bra apparna. Kostnaden [för företag] är fortfarande större än fördelarna.”

Det sa Daryl Plummer, analytiker på Gartner, under undersökningsföretagets årliga event Sysmposium/ITxp, enligt Computerworld. Företaget har i vanlig ordning försökt identifiera och förutspå hur tekniken kommer att forma affärsvärlden inom en snar framtid och en rad prognoser vänder upp och ned på dagens sanningar.

Nog för att förutsägelser är spännande att läsa men kanske ännu roligare är det att se hur tidigare spådomar står sig i dag. Missa inte länkarna i slutet av artikeln om hur fel vi haft tidigare, under listan nedan.

Gartners tio spådomar om framtiden:

1. Redan 2019 kommer 20 procent av de största företagen ha övergett appar och ge plats för det mobila nätet och så kallade ”progressiva webb-applikationer.

2. År 2020 kommer 100 miljoner konsumenter att handla i butiker med stöd för ”augmented reality”. Priser och information om varan kommer att sväva i luften framför oss, tack vare avancerade glasögon.

3. Gartner spår, som många andra, att AI-trenden kommer att explodera. År 2020 tror man 30 procent av webbsökningar kommer att ske utan en skärm, det vill säga med någon typ av virtuell assistent som Apples Siri eller Amazons Alexa.

4. Företag kommer i framtiden använda algoritmer för att öka arbetares produktivitet och välmående.

ANNONS
ANNONS

5. År 2022 spår Gartner att det första så kallade blockchain-bolaget kommer att nå en värdering över 10 miljarder dollar.

6. Den kanske läskigaste: år 2021 kommer 20 procent av folks aktiviteter att involvera någon av de sju stora tech-giganter Google, Apple, Facebook, Amazon, Baidu, Alibaa och Tencent.

7. Utveckling kommer att bli dyrare, tror analytikerna. För varje dollar spenderad på innovation kommer det kosta ytterligare 7 dollar att genomföra.

8. ”Internet of things” kommer att spara konsumenter och företag en biljon (nej du läste inte fel) dollar.

9. Samtidigt kommer internet-of-things-prylar (smarta kylskåp, bilar och liknande) inte kräva lika mycket lagringsutrymme som tidigare trott. Behovet kommer endast att öka med 3 procent till 2018, spår man.

10. Fitness-prylarnas framfart kommer att sänka sjukvårdskostnader för 40 procent av anställda år 2020.

Med facit i hand kan det vara underhållande att syna tidigare profetior. Dagens PS samlar några av senaste årens exempel. Följ länkarna nedan.

[+] Dagens PS skrev nyligen om Pentagons dystopiska profetia om framtiden som avslöjades i en läckt video. Om verkligheten blir så mörk som man spår, återstår att se… [LÄS MER] >

ANNONS
ANNONS

[+] År 2012 kommer att gå till historien med stora ekonomiska och politiska förändringar. Så lät det i Bruce Krasting djärva och mycket precisa spådomar om 2012. [LÄS MER] >

[+] I nätbanken Saxo Banks årliga rapport ”Outrageous prediction” publicerar man tio minst sagt kontroversiella spådomar för nästa år. Bland annat spådde man Apples kollaps. [LÄS MER] >

[+] Analytikernas spådomar om vad som skulle hända om USA inte klarar av att betala sina skulder i finanskrisen var ingen rolig läsning. ”Känsligare läsare varnas”, skrev Affärsvärlden om ”USA:s mardröm”. [LÄS MER] >

[+] Som Dagens PS skrev om i fjol kom privata underrättelsefirman Strategic Forecasting, Stratfor, med sin kusliga profetia ”Decade Forecast”. [LÄS MER] >

PS. Svarta rubrikernas år, 2012, blev en guldgruva för en ”finanselit som tjänar pengar på domedagsprofetior”, menade en kritisk Olle Zachrison på SvD Näringsliv. [LÄS MER] >

LÄS URSPRUNGSARTIKELN: Gartner’s top 10 near-term predictions for tech [LÄS VIDARE] >