Den svenska musiktjänsten Spotify har blivit stämd på 1,6 miljarder dollar, motsvarande 13,1 miljarder kronor, för upphovsrättsbrott av musikbolaget Wixen.

ANNONS

Det rapporterar AFP och en rad andra medier.

Bakom stämningen ligger Wixen Music Publishing som också ifrågasätter Spotifys rättigheter till 10 784 låtar. Wixen innehar rättigheterna till låtar från bland andra Neil Young, The Doors, och Santana.

”Samtidigt som Spotify har blivit ett företag värt miljarder dollar har låtskrivare och deras förlag, som Wixen, inte kunnat ta del av framgångarna på ett rättvist sätt, eftersom Spotify ofta använder deras musik utan tillstånd och utan kompensation”, står det i stämningen, som lämnades in till en domstol i Kalifornien den 29 december.

I stämningen uppges det även att Spotify initialt försökt att samarbeta med skivbolagen men att man senare gjort otillräckliga ansträngningar och i stället strävat efter att bli först ut på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Spotify har avböjt att kommentera. I maj lanserade företaget en fond på 377 miljoner dollar som ska kompensera för använt material som musiktjänsten inte betalat royalties för.