Det svenska solenergiföretaget Midsummers vd tycker att EU-kommissionens klimatpaket ”Fit for 55” innehåller en hel del ”fluff”.

ANNONS

”EU:s nya klimatlag fluffig som en sufflé – det är fortfarande upp till den medvetne konsumenten” skriver Midsummers vd Sven Lindström i en kommentar till klimatpaketet.

Han menar i sin kommentar att förslaget är mer en policy än en lag och ”en färdväg utan konkreta förslag med detaljer”. Han tycker att det stora problemet med EU-kommissionens förslag är att allt verkar baseras på handeln med utsläppsrätter och menar att det inte har fungerat de senaste tio åren eftersom allt för många gratis utsläppsrätter har delats ut till de största förorenarna.

Det finns en ljusglimt

Sven Lindström skriver i kommentaren att han tror att de största utsläpparna med starkast lobbyingkraft även fortsättningsvis kommer få fördelar. Han menar att koldioxidskatten skyddar gamla industrier och att det framgår i den föreslagna koldioxidskatten på importerat gods, CBAM. 

Dock ser han en ljusglimt i konsumentmakten, han menar att det är konsumenterna och deras beteende som kommer avgöra framtiden eftersom en medveten konsument fattar sina egna beslut.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: EU vill inkludera fastigheter i utsläppshandelssystemet [Dagens Ps]